StoryEditor

Kosovo. Stojíme pri Srboch

25.04.2007, 00:00
Pre Srbsko je nezávislosť Kosova absolútne neprijateľná. Tento odkaz tlmočil včera v Bratislave Slovákom srbský prezident Boris Tadič.

"Jednostranným vyhlásením nezávislosti by sa vytvoril veľmi nebezpečný precedens nielen pre Balkán, ale aj pre všetky krízové oblasti vo svete," povedal Tadič slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi a premiérovi Robertovi Ficovi. Slováci v tejto otázke stoja na strane Srbov. "Žiadna krajina nemôže byť jednostranne zbavená suverenity. Je to jej prirodzené právo," ubezpečil Tadiča Gašparovič. Podľa neho riešenie musí byť prijateľné pre obe strany. Aký však tento kompromis bude, je dnes veľmi ťažké predpovedať.
Čaká nás ťažká úloha
O budúcnosti spornej juhosrbskej provincie sa teraz rozhoduje na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Ako nestály člen rady bude mať veľké slovo pri príprave rezolúcie aj Slovensko. V diplomatickej bitke o Kosovo nás však čaká ťažká úloha. Na jednej strane ideme ruka v ruke s ostatnými krajinami Európskej únie, ktoré podporujú úsilie osobitného vyslanca OSN Marttiho Ahtisaariho. Ten vo svojom nedávnom návrhu poslal Kosovo na cestu k nezávislosti. Na strane druhej je tu však deklarácia nášho parlamentu, ktorá odmieta nezávislosť Kosova bez súhlasu Srbska. "Slovensko sa bude musieť správať v súlade s deklaráciou Národnej rady, ale musí dbať aj o svoje záujmy v medzinárodných štruktúrach," povedala pre HN štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová.
Karty miešajú Rusi
"Principiálny postoj" Slovenska v tejto záležitosti ocenil aj srbský prezident. Srbi sa však pri rozhodovaní o Kosove azda najviac spoliehajú na Rusov. Moskva dala zatiaľ najzreteľnejšie najavo, že je pripravená v Bezpečnostnej rade vetovať návrh, ktorý by otvoril Kosovu cestu k nezávislosti. "Riešenie, založené na odporúčaniach Ahtisaariho, radou neprejde," pritvrdil včera tón námestník ruského ministra zahraničných vecí Vladimir Titov. Podľa neho Moskva podporí iba návrh, ktorý budú môcť akceptovať obe strany. "Hrozba veta musí prinútiť všetky strany, aby dospeli k vzájomne prijateľnému kompromisu," dodal Titov.

01 - Modified: 2003-05-14 11:01:59 - Feat.: 0 - Title: Kanada -- inovatívny svetový líder e-governmentu 02 - Modified: 2003-05-14 12:43:04 - Feat.: 0 - Title: Anketa: Ako si poradili so stavebným konaním vybraní primátori?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:58