Reuters
StoryEditor

Hrdinovia, zabránili planetárnej katastrofe, hovorili na pohrebe ruských námorníkov z ponorky

09.07.2019, 11:25
Autor:
redredČTKČTK
Požiar na batyskafe Lošarik vypukol 1. júla pri ponore v Barentsovom mori.

Požiar na ruskom podmorskom plavidle s jadrovým pohonom minulý týždeň mohol spôsobiť "katastrofu planetárneho rozsahu", zaznelo na pohrebe štrnástich námorníkov v Petrohrade. Jeden z rečníkov uviedol, že konali ako ozajstní hrdinovia. Nikto však nespresnil, čo konkrétne námorníci, ktorí zahynuli, podnikli.

"Všetci zdieľali spoločný osud. Za cenu svojho života zachránili životy svojich súdruhov, zachránili plavidlo a nedopustili katastrofu planetárneho rozsahu," citoval petrohradský web Fontanka z prejavu pobočníka veliteľa ruského námorníctva Sergeja Pavlova pri sobotňajšej poslednej rozlúčke s časťou posádky supertajného batyskafu (druh ponorky určený k ponorom do veľkých hĺbok, pozn. redakcie) Lošarik, určeného pre výskum vo veľkých hĺbkach.

​Požiar na batyskafe Lošarik vypukol 1. júla pri ponore v Barentsovom mori. Kapitán Pavlov, ktorý na pohrebe prehovoril ako prvý, podľa ruských médií nespresnil, čo konkrétne podnikli námorníci, ktorí zahynuli.

Mohli sa zachrániť

Avšak nasledujúci rečník, náčelník politickej správy ministerstva obrany Andrej Kartapolov podľa webu Newsru.com vyhlásil, že námorníci v súlade s nepísanými námornými zákonmi "uzavreli prielez", ktorým by sa zrejme mohli zachrániť, ale ktorým sa mohol rozšíriť požiar, a že "tak môžu konať len ozajstní hrdinovia."

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už skôr uviedol, že požiar vypukol v akumulátorovej sekcii a v určitej miere sa rozšíril. V plavidle bol podľa jeho slov jadrový reaktor, ktorý však nebol poškodený.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odpovedal, že nevie, čo zaznelo na pohrebe, preto nemôže odpovedať, ako katastrofe zabránili.

Námorníci dostali vyznamenania

Podrobnosti o batyskafe a jeho poslednej plavbe neboli zverejnené. O type plavidla špekulovali ruské médiá s odvolaním sa na neoficiálne zdroje. Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany potvrdili jadrový pohon plavidla až tri dni po požiari.

Putin minulý víkend posmrtne udelil najvyššie ruské vyznamenanie, titul Hrdina Ruska, štyrom námorníkom, zostávajúcim desiatim udelil iné vysoké vyznamenanie. Uviedol tiež, že na palube bola elitná posádka zložená z dôstojníkov, z ktorých dvaja už skôr obdržali titul Hrdinu Ruska.

Štyria námorní dôstojníci a civilný špecialista, ktorí požiar prežili, boli medzitým podľa webu RBK prepustení z nemocnice v Severomorsku.

Štrnásť námorníkov z Lošariku bolo pochovaných na petrohradskom cintoríne vedľa členov posádky jadrovej ponorky Kursk, ktorá sa potopila pri námornom cvičení v roku 2000. Pri vtedajšom nešťastí prišlo o život všetkých 118 námorníkov, ktorí boli na palube.

01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:23