Reuters
StoryEditor

Johnson roky ohuruje bombastickým jazykom. Zakrýva tak nedostatok politickej vízie, tvrdí odborník

24.07.2019, 15:21
Autor:
ČTKČTK
Inými slovami bývalý londýnsky starosta svojimi vyjadrovacími schopnosťami už dlho motá medové motúzy.

Nastupujúci nový britský premiér Boris Johnson sa kedysi chválil, že vie naspamäť odcitovať prvých sto riadkov Homérovej Iliady v starogréčtine. Niektorí lingvisti a pozorovatelia si všímajú jeho bombastický prejav a trochu ezoterickú slovnú zásobu okorenenú občasnou hrubosťou a chvíľkami chaotického burácania. Inými slovami bývalý londýnsky starosta svojimi vyjadrovacími schopnosťami už dlho motá medové motúzy, píše agentúra Reuters.

​Vo svojich zdanlivo nepripravených prejavoch Johnson mieša odkazy na antiku s populárnou britskou kultúrou a nehanbí sa získavať si stúpencov občasnými kontroverznými výrokmi, ktoré sú teraz považované za britské koloniálne prežitky.

"Johnsonova reč je často zmesou nečakaných metafor alebo slovných obratov, hyperboly a nostalgie - často s veľmi špecifickým britským nádychom," uviedol Philip Seargeant, ktorý vyučuje aplikovanú lingvistiku na anglickej vysokej škole The Open University.

Pôsobí až komediálne

Jeho prednes je tiež podstatný, pokračoval Seargeant s tým, že Johnson svoje až "falošne hrdinské" frázovanie dokresľuje hlasným a istým spôsobom sebeironickým vystupovaním, čo nakoniec pôsobí ľahko komediálne.

Johnsonova drzosť patrí k jeho charakteristickým rysom už dlho - počnúc v dobách, kedy bol členom debatných krúžkov na výberovej internátnej škole pre chlapcov Eton College a na Oxfordskej univerzite či, keď neskôr ako začínajúci novinár písal články kritizujúce Európsku úniu.

Ako politik využíval svoj pútavý prejav v televíznych šou či vo funkcii londýnskeho starostu. Bežne tiež poburoval vedenie konzervatívcov svojimi prejavmi na výročných konferenciách, zatiaľ čo mnohých nových členov strany okúzľoval.

Nasadzuje masku rozzúreného rečníka

Johnson je taktiež autorom niekoľkých kníh, vrátane biografie jeho hrdinu - britského vojnového premiéra Winstona Churchilla - a za svoj každotýždenný stĺpček v britskom denníku The Telegraph Johnson dostáva mesačne zaplatených 22 917 libier.

Lingvisti avšak za Johnsonovou slovnou akrobatikou vidia oveľa vypočítavejšiu prácu s jazykom.

"Vo verejnom priestore si prinajmenšom nasadzuje masku rozzúreného rečníka, prívetivého spoločníka a blačiaceho amatéra," uviedol Paul Chilton, profesor lingvistiky z Lancasterskej univerzity. "Vie, že na publikum pôsobí, keď ho rozosmeje, a je si zároveň vedomý, že to maskuje nedostatok politickej vízie, neochotu prijať záväzky, polopravdy, nepravdy a ignorovanie faktov - to všetko je v pozícii šoumena skrátka irelevantné," doplnil Chilton.

Päťdesiatpäťročný Johnson sa stane dnes premiérom po tom, čo v utorok vyhral súboj o pozíciu lídra Konzervatívnej strany. Sám tvrdí, že jeho skúsenosti z čias, keď bol starostom Londýna a ministrom zahraničia dokazujú, že politike rozumie. Obvinenia z podstrkovania lží pripisuje tomu, že jeho výroky boli vytrhnuté z kontextu.

Extrémne prirovnania

Napriek tomu však Johnsonove prehnané prirovnania mnohokrát vyvolávajú silné pocity, píše Reuters. Neúspešná dohoda premiérky Theresa Mayoviej by podľa Johnsona dala Británii "status kolónie". V kampani pred brexitovým referendom Johnson poznamenal, že EÚ so snahou vytvoriť superštát dala na dráhu Adolfa Hitlera a Napoleona.

Predtým Johnson o niekdajšom americkom prezidentovi Barackovi Obamamovi vyhlásil, že je z časti Keňan a má v sebe zdedený odpor k britskému impériu. O tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoğanovi napísal sprostú básničku o tom, ako súloží s kozou a v roku 2016 britský politik vyhlásil, že by mu trvalo príliš dlho sa ospravedlniť za svoj bohatý zoznam kritických poznámok, ktoré mal k svetovým politikom.

Prehnaný obdiv k starému Grécku

Zároveň však Johnson, celým menom Alexander Boris de Pfeffel Johnson, ale známy skôr ako Boris, obdivuje antické Grécko ako máloktorý politik. Na univerzite sa venoval klasickým štúdiám a ovláda tak starogréčtinu a latinčinu.

V nedávnom rozhovore s talkRADIO sa počas niekoľkých minút presunul od priznania, že si vyrába z kartónu modely londýnskych autobusov na to, že obdivuje starovekého aténskeho demokratického štátnika Perikla.

Raz prirovnal moslimky v burkách k "poštovým schránkam", za čo sa pri nedávnej televíznej debate ospravedlnil. Jeho recenzie áut z čias, keď pracoval ako novinár, prekypovali hrubými sexuálnymi metaforami; radiacu páku napríklad označoval za mačku a o anglickej krajine vyhlásil, že "roztvára svoje dobre urastené nohy, aby sa na ňumohol vrhnúť taliansky žrebec", čím myslel Ferrari F430.

Johnson sa narodil v New Yorku, rovnako ako americký prezident Donald Trump, ku ktorému býva často prirovnávaný. Twitter však nastupujúci britský premiér používa o poznanie menej. "Johnson využíva podobné rétorické triky ako Trump," uviedol Seargeant s tým, že často prisudzuje urážlivé výroky iným ľuďom. "To aspoň zdanlivo vytvorí priestor pre popieranie," uzavrel.

01 - Modified: 2019-07-16 19:17:30 - Feat.: 0 - Title: Tím Johnsona zvažuje pred brexitom pozastavenie činnosti britského parlamentu 02 - Modified: 2019-07-21 11:14:17 - Feat.: 0 - Title: Britský minister financií Hammond podá demisiu, ak sa Johnson stane premiérom 03 - Modified: 2019-07-23 05:16:28 - Feat.: 0 - Title: Šéf iránskej diplomacie: Boris Johnson by mal chápať, že Irán nechce konflikt 04 - Modified: 2019-07-23 11:35:40 - Feat.: 0 - Title: Británia spoznala svojho nového premiéra, stane sa ním Boris Johnson 05 - Modified: 2019-07-23 13:37:28 - Feat.: 0 - Title: Svetoví lídri reagujú na zvolenie Borisa Johnsona za nového britského premiéra 06 - Modified: 2019-07-23 19:23:13 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini: Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť brexit do úspešného konca 07 - Modified: 2019-07-24 08:35:14 - Feat.: 0 - Title: Úloha pre Johnsona: Napísať tajný list jadrovým ponorkám, keby atómovka zničila Londýn
01 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 02 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:50