StoryEditor

Paroubek si upevnil moc v strane

15.05.2006, 00:00
Českí sociálni demokrati na mimoriadnom zjazde zvolili za predsedu strany premiéra Jiřího Paroubka, ktorý si tak upevnil mocenské postavenie v strane. Ak ČSSD vyhrá voľby, bude musieť prezident Klaus požiadať Paroubka o zostavenie vlády. Tú nechcú sociálni demokrati zostaviť s komunistami. Za volebný cieľ si ČSSD určila hranicu 30 percent.

Českí sociálni demokrati si na mimoriadnom zjazde podľa očakávania zvolili za nového predsedu premiéra Jiřího Paroubka. Ich sobotňajší mimoriadny zjazd tri týždne pred voľbami bol celkom iste dobrým mediálnym ťahom a vhodnou príležitosťou ako sa zviditeľniť v exponovanom období. Okrem bitia na volebné tam-tamy totiž volili aj nového predsedu, a to je správa, ktorú nikto neobíde. Jiří Paroubek ako jediný kandidát získal z 521 možných až 479 hlasov, čo je úctyhodných 92 percent.
Upevnenie moci
Od apríla 2005 a neslávneho odchodu Jiřího Grossa najsilnejší subjekt českej vládnej koalície formálne viedol minister financií Bohuslav Sobotka. Inak bolo všeobecným tajomstvom, že neformálne drží stranícke opraty v rukách veľmi pevne sám Paroubek. Zdanlivo by teda mohlo ísť v prípade výberu pojmov "formálny" a "neformálny" len o pohrávanie sa so slovami. V skutočnosti má Paroubkova voľba aj číro pragmatické dôvody. Možno ju považovať za akúsi politickú poistku sui generis. Ak totiž sociálni demokrati vo voľbách zvíťazia, prezident ČR Václav Klaus už nebude môcť Paroubka vyšachovať z hry tým, že by zostavením vlády prípadne poveril Sobotku. Na druhej strane aj vnútrostranícky ide o Paroubkovo zjavné upevnenie moci. Politológovia vidia za rozhodnutím delegátov predovšetkým ocenenie doterajších výsledkov ČSSD, keď strana vstala z popola ako bájny vták Fénix. V priebehu "krízového sociálnodemokratického roka" Paroubek jej preferencie prakticky zdvojnásobil na terajších 24 - 25 percent a aj na mimoriadnom zjazde jasne deklaroval hlavný cieľ: po tretí raz za sebou vyhrať politické meranie síl. Pripustil, že jeho voľba na čelo strany bola do značnej miery manifestačná, vyjadrujúca zomknutosť strany tesne pred voľbami.
Menšinová vláda
Do rokovacej sály prišiel nového predsedu posmeliť i jeho niekdajší predchodca v straníckej i vládnej funkcii Miloš Zeman. Sociálnych demokratov varoval pred takzvanou veľkou koalíciou s ODS, ktorá by vraj viedla k poníženiu a porážke sociálnej demokracie. Vyslovil sa radšej za menšinovú vládu bez partnerov, ktorí len "okopávajú členky, pretože ako trpaslíci nedokážu nič iné".
Tento smer napokon čiastočne naznačilo i prijaté zjazdové uznesenie, že sociálna demokracia nesmie po voľbách uzavrieť koalíciu s komunistickou stranou. Takýto záväzok už ČSSD prijala aj v 90. rokoch, ale v praxi trvale dochádza k jeho obchádzaniu, pričom toto sociálnodemokratické lavírovanie je častým terčom útokov politickej pravice.
Terajšia dobrá nálada však českým sociálnym demokratom nemusí vydržať ani mesiac. Ich vedenie vyhlásilo, že odstúpi, ak strana nedostane vo voľbách 2. a 3. júna aspoň tridsať percent hlasov. To je latka nastavená poriadne vysoko.

01 - Modified: 2003-03-03 09:46:28 - Feat.: 0 - Title: Itinerár podielovými fondmi (10) 02 - Modified: 2003-03-03 09:47:45 - Feat.: 0 - Title: Itinerár podielovými fondmi (9)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:48