Reuters
StoryEditor

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo chce reštartovať vzťahy s EÚ

03.09.2019, 22:43
Autor:
TASRTASR
Medzi USA a EÚ totiž po nástupe Donalda Trumpa vznikla séria názorových zrážok v celej škále záležitostí.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa tento týždeň stretol v Bruseli s nastupujúcim vedením Európskej únie s cieľom reštartovať vzťahy, ktoré sa "na mnohých frontoch" dostali do slepej uličky.

V utorok to oznámil veľvyslanec USA pri EÚ Gordon Sondland, ktorého citovala tlačová agentúrou DPA.

Pompeo sa počas dvojdňovej návštevy, ktorá sa začala v pondelok v neskorších hodinách, stretol s nadchádzajúcou predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, budúcim predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim a s budúcim šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

Washington názor nemení

"Náš vzťah s Európskou úniou sa dostal do mnohých patových situácií na mnohých frontoch, v obchode a ďalších záležitostiach, a vyústil do... množstva nepríjemných, nevrlých rozhovorov," povedal Sondland novinárom.

Nič však nenaznačuje, že Washington uvažuje o zmene v prístupe k Bruselu.

Za vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž vznikla séria názorových zrážok v celej škále záležitostí, od obchodu až po jadrovú dohodu s Iránom, vzťahy s Čínou a klimatické zmeny, napísala agentúra DPA.

"Po nástupe novej skupiny predstaviteľov EÚ si podľa mňa otvorenejšie priznáme naše rozdielne názory na taktické postupy a budeme hľadať spôsob, ako pri týchto rozdielnych taktikách... môžeme spolupracovať," uviedol Sondland.

Nové vedenie po voľbách v máji

Ako príklad spomenul Irán, kde EÚ a USA v podstate sledujú tie isté ciele.

Voľby do Európskeho parlamentu sa konali v máji. Výsledkom je nové vedenie EÚ.

Von der Leyenová má nastúpiť do úradu po predsedovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi prvého novembra s novým tímom; Michel prevezme funkciu o mesiac neskôr.

Jednou z najnaliehavejších záležitostí bude pre nový tím práve obchod.

Riešia sa dovozné clá na autá 

Brusel sa zo všetkých síl snaží vstúpiť do rokovaní o obchodnej dohode s USA ešte pred novembrovým konečným termínom, keď má Trump rozhodnúť, či zvýši dovozné clá na autá z EÚ.

"Keď príde konečný termín, prezident sa rozhodne na základe množstva faktorov," vyhlásil Sondland.

A dodal: "Pri súčasnom vedení existuje cestička, na ktorej sme však už nejaký ten čas. Neprinieslo to žiadnu skvelú výslednú dohodu."

Sondland zdôraznil, že Pompeo "nechcel nikoho uraziť", keď sa rozhodol nestretnúť s nikým zo súčasných predstaviteľov EÚ, ako je napríklad Juncker, šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová či predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Účelom jeho cesty... nebolo stretnúť sa s ľuďmi, s ktorými sa už minister stretol," vysvetlil veľvyslanec USA.

Avšak hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreevová v pondelok pred novinármi v Bruseli spochybnila potrebu reštartu vzťahov medzi EÚ a USA.

"Myslím, že všetci veľmi dobre viete, že predseda Juncker má veľmi dobrý vzťah so samotným prezidentom Trumpom," uviedla.

01 - Modified: 2019-08-27 14:31:10 - Feat.: 0 - Title: Konflikt s Európou je pre USA nebezpečnejší ako spory s Čínou
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:58