Reuters
StoryEditor

Brusel je pripravený obísť Johnsona. Odklad brexitu by mohol byť schválený aj bez neho

03.10.2019, 14:26
Autor:
ČTKČTK
Johnson v posledných týždňoch viackrát povedal, že o ďalšie predĺženie vyjednávacieho obdobia nepožiada.

Európska únia by mohla ďalší odklad brexitu schváliť, aj keby oň nepožiadal sám britský premiér Boris Johnson. Napísal to dnes denník The Times, podľa ktorého by žiadosť mohla byť odoslaná menom šéfa štátnej správy Marka Sedwilla, ak by ju Johnson odmietol odoslať.

Británia má vystúpiť z EÚ už za 28 dní, pretože však nad ratifikáciou podmienok tohto kroku stále visí množstvo otáznikov, špekuluje sa, že dátum brexitu sa bude opäť posúvať.

​Premiér túto variantu kategoricky odmieta, problémom je pre neho však zákon schválený v parlamente na začiatku minulého mesiaca. Opatrenie stanovuje, že vláda musí do 19. októbra presadiť "rozvodovú" dohodu alebo získať súhlas zákonodarcov pre brexit bez dohody. Pri nesplnení oboch podmienok by potom musela vláda so zvyškom EÚ dohodnúť nový odklad odchodu z únie.

Požiada úradník

Johnson v posledných týždňoch viackrát povedal, že o ďalšie predĺženie vyjednávacieho obdobia nepožiada. Podľa The Times by však vláda zároveň nemusela porušiť zákon, pričom by za ňu žiadosť predložil Sedwill.

Ten zastáva funkciu tajomníka kabinetu a je označovaný za najvyššie postaveného úradníka štátnej správy. The Times uvádza, že Brusel je na taký prípad pripravený a že chystá mimoriadny summit Európskej únie v poslednom októbrovom týždni, na ktorom by bola záležitosť prerokovaná.

"Som si istý, že systém vyprodukuje to, čo potrebujeme, aby sme získali predĺženie," povedal The Times "vysoko postavený únijný zdroj". "Je nám jedno, kto to bude, či už to bude predseda vlády alebo iný zástupca exekutívy," dodala nemenovaná osoba.

Vláda chce dohodu

Britská vláda však tvrdí, že sa zo všetkých síl snaží dohodnúť nové podmienky brexitu potom, čo na začiatku roka britskí poslanci trikrát odmietli súčasný návrh "rozvodovej" dohody.

V stredu predložila Bruselu návrh na prepracovanie tzv. írskej poistky, čo je najspornejšia časť dokumentu, vypracovaná v snahe zabezpečiť aj po brexitu zachovanie voľného režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom.

Únijní lídri teraz britskú ponuku analyzujú a ich verdikt by mohol byť jasný na začiatku budúceho týždňa. Pomerne pozitívne na ňu reagovali skupiny britských poslancov, ktorých podpora by bola pre prípadnú ratifikáciu novej brexitovej dohody kľúčová.

Ide o severoírsku Demokratickú unionistickú stranu (DUP), skalných euroskeptikov z vládnej Konzervatívnej strany a zástupcov opozičných labouristov, ktorí si želajú brexit s dohodou.

"Myslím, že (nový plán) má veľmi dobrú šancu, aby bol schválený," uviedol v stredu večer de facto námestník premiéra Johnsona Michael Gove. "DUP vyjadrila podporu ... Viem, že niektorí konzervatívni poslanci, ktorí boli nespokojní s dohodou o vystúpení, ktorú vyjednala (expremiérka) Theresa (Mayová), povedali, že túto dohodu podporujú ... Takže máme DUP, konzervatívcov, ktorí boli predtým proti, a niektorých konštruktívnych labouristických poslancov s otvorenou mysľou. To sa mi javí ako celkom solídna väčšina," dodal v rozhovore na televíziu ITV.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-12-06 12:29:07 - Feat.: - Title: Britský expremiér Johnson vypovedal o vládnej reakcii na covid-19, ospravedlnil sa pozostalým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:33