StoryEditor

Dvojičky proti všetkým. Bitka vrcholí

18.10.2007, 00:00
VOĽBY V POĽSKU. Boj politických strán sa dostáva do finále. V predvolebných preferenciách sa na čelo pelotónu predral opozičný líder Donald Tusk. Náskok pred premiérom Jaroslawom Kaczynským si neustále zvyšuje.

Predvolebnému boju v Poľsku zazvonilo do finálového kola. Už len hodiny majú lídri najsilnejších strán na to, aby dostali do svojho politického košiara posledných nerozhodnutých voličov. Práve tí totiž môžu v nedeľu zohrať kľúčovú úlohu pri rozhodovaní o tom, či sa skončí hegemónia jednovaječných dvojčiat, ktorým sa za dva roky podarilo postaviť do pozoru nielen Poľsko, ale aj celú Európu. Bratia Kaczynskí, premiér Jaroslaw a prezident Lech, si za tento čas znepriatelili na život a na smrť najbližších spojencov doma vo Varšave a prehnaným vlastenectvom dostali Európsku úniu na pokraj nervového zrútenia. "Tieto voľby majú silné emocionálne zafarbenie. Bratia Kaczynskí za dva roky pri moci veľmi polarizovali politickú scénu aj spoločnosť. Ide o to, či vyhrajú alebo prehrajú," povedal pre HN poľský politológ Mikolaj Czesnik.

Klin medzi bratmi
Teraz sa zdá, že by klin medzi premiéra a prezidenta mohol vraziť líder liberálnej opozície Donald Tusk. Jeho Občianska platforma (PO) v predvolebných prieskumoch jasne vedie a jej náskok pred Kaczynskými sa neustále zvyšuje. A to dokonca tak, že by za optimálnych okolností mohla ich stranu Právo a spravodlivosť (PiS) nemilosrdne poslať do opozície a sama zostaviť vládu.
Pre 50-ročného Tuska by to bol dar z nebies. Hoci ešte pred dvoma rokmi vyhlasoval, že by preňho bola ideálna koalícia jeho platformy s Kaczynskými, dnes sa jeho názor na toto spojenectvo radikálne zmenil. Celý svet totiž videl, ako dopadli menší koaliční spojenci premiéra Jaroslawa - populistický šéf Sebaobrany Andrzej Lepper a predseda nacionalistickej Ligy poľských rodín Roman Giertych. Proti Lepperovi poštval tajné služby a našil na neho korupčnú pascu, vzápätí od seba odvrhol aj Giertycha. Dnes sa obe tieto strany potácajú hlboko pod prahom zvoliteľnosti.

Hľadá sa spojenec
Hoci sa európske krajiny k poľským voľbám vyjadrujú minimálne, po odchode Jaroslawa do opozície by si nejedna z nich zrejme hlboko vydýchla. Dvojnásobne to platí o Nemecku, ktorého vzťahy s Poľskom za posledné dva roky klesli na bod mrazu. Veľkou mierou sa o to pričinil Jaroslaw, ktorý si pri zmienke o západných susedoch už tradične nedáva servítku pred ústa. "Všetko, čo viem o Nemecku, sú toalety na frankfurtskom letisku. To je aj tak dosť," povedal v júni. Ten istý mesiac zablokoval summit EÚ, keď odmietal pristúpiť na kompromis v spore okolo spôsobu hlasovania v rámci únie. Práve takéto "vidiecke" správanie však imponuje radovému Poliakovi viac ako politici v sakách ušitých na mieru s bezchybnou angličtinou a francúzštinou.
Možných povolebných koalícií pritom veľa nie je. Najsilnejšie dve opozičné strany - Občianska platforma a Ľavica a demokrati hľadajú cestu k sebe len veľmi ťažko. V pondelňajšej televíznej debate volebný líder ľavicových demokratov a poľských exprezident Aleksander Kwašniewski spochybnil úvahy o budúcej koalícii s Tuskom. "Ak by sme zostavili zoznam rozdielov medzi našimi stranami, bolo by veľmi ťažké predstaviť si spoločnú vládu. Takáto koalícia nie je možná," povedal Kwašniewski v televízii.

01 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto bude nasledovať Biceka? 02 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ťažký žreb slovenských tenistov 03 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyžrebovanie 1. kola vo Wimbledone 04 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pribudnú ďalšie 05 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Živnostníci sú za dve sadzby DPH
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:30