Giuseppe Milo/Flickr
StoryEditor

Nová dohoda má štyri základné piliere. Ako vyriešili kľúčový problém brexitu?

17.10.2019, 13:42
Autor:
ČTKČTK
Severné Írsko zostane v britskom colnom priestore, bude ale zároveň vstupným bodom na jednotný trh Európskej únie.

Severné Írsko zostane v britskom colnom priestore, bude ale zároveň vstupným bodom na jednotný trh Európskej únie, uviedol dnes na tlačovej konferencii hlavný európsky vyjednávač pre brexit Michel Barnier.

Pred novinárov predstúpil krátko popoludní, teda len niekoľko desiatok minút po tom, čo britský premiér Boris Johnson a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker potvrdili, že sa obom stranám podarilo dohodnúť novú podobu dohody o britskom odchode z EÚ.

Európska komisia už text dokumentu zverejnila spolu s novo dohodnutým znením súvisiacej politickej deklarácie, ktorá bude základom pre budúce rokovania o novej podobe vzájomných vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou.

Dohoda o voľnom obchode

Hlavnou zmenou v politickej deklarácii je odraz toho, že terajšia britská vláda chce vo vzťahu s EÚ po brexite usilovať o dohodu o voľnom obchode s nulovými clami. Deklarácia tiež zmieňuje záväzky udržať pre obe strany rovnaké podmienky a otvorenú a spravodlivú hospodársku súťaž.

Práve problematika súvisiaca s riešením režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom bola dlhodobo kľúčovým sporným momentom dlhotrvajúcich brexitových rokovaní.

Kvôli pôvodnej podobe takzvanej írskej poistky text "rozvodovej dohody" trikrát odmietol britský parlament. Ten teraz bude hlasovať o novej verzii dokumentu a zatiaľ nie je isté, či sa vláde podarí potrebnú podporu získať.

Štyri piliere novej dohody

Barnier novinárom vysvetlil, že upravený protokol dohody, ktorý sa írskou problematikou zaoberá, stojí na štyroch pilieroch. Severné Írsko sa bude riadiť "obmedzeným setom" pravidiel únie, súvisiacich predovšetkým s cezhraničným pohybom tovaru.

Všetky procedúry sa ale podľa Barniera nebudú odohrávať na hranici s Írskou republikou, ale na "vstupných bodoch" do Severného Írska mimo túto hranicu. Britské úrady budú preto v tejto súvislosti zodpovedať za uplatňovanie colných pravidiel únie.

Ako súčasť britského colného priestoru bude mať Severné Írsko prospech z budúcich obchodných dohôd, ktoré Británia samostatne uzavrie ako štát stojaci mimo Európskej únie, upozornil Barnier.

"Podarila sa nám kvadratúra kruhu," vyhlásil vyjednávač. Britské úrady budú uplatňovať britské poplatky a clá na tovar z tretích krajín, ak tento tovar bude skutočne mieriť do Severného Írska a nebude riziko, že sa dostane na jednotný trh únie. Ak takéto riziko bude, budú britské úrady vyberať európske clá a poplatky.

Otázka DPH

Až do dnešného rána sa obe strany snažili nájsť riešenie súvisiace s výberom dane z pridanej hodnoty (DPH). "Aj v tomto bode sme dosiahli oba ciele - udržanie integrity trhu únie aj uspokojenie legitímnych britských želaní," uviedol vyjednávač.

Britský premiér Johnson a jeho írsky náprotivok Leo Varadkar tiež podľa Barniera chceli zabezpečiť dlhodobú demokratickú podporu realizácie teraz dohovoreného riešenia britskými úradmi v Severnom Írsku.

"Štyri roky po tom, čo začne protokol platiť, budú môcť volení zástupcovia v Severnom Írsku jednoduchou väčšinou rozhodnúť, či pokračovať s používaním dohodnutých pravidiel alebo nie," vysvetlil.

Dôležitosť Írska

Demokratická podpora je podľa Barniera základom novo dohovoreného prístupu. Podľa terajšej predstavy oboch strán by totiž už toto riešenie nemalo v budúcnosti nahradiť nejaké nové, zatiaľ ešte nedojednané usporiadanie, ako sa pôvodne predpokladalo.

"Po celú dobu rokovaní boli EÚ aj Veľká Británia plne odhodlané ochrániť mier a stabilitu na Írskom ostrove," upozornil Barnier.

Pri diskusiách o Severnom Írsku totiž nie je podľa neho možné hovoriť len o hospodárstve, obchodnej výmene a technických otázkach, ale najdôležitejší sú "ľudia v Írsku aj v Severnom Írsku, zachovanie mieru".

Podmienky odchodu Británie z Európskej únie musí ešte schváliť britský parlament, hlasovanie sa čaká v sobotu, takisto aj Európsky parlament.

01 - Modified: 2019-10-16 18:10:23 - Feat.: 0 - Title: Johnson tvrdí, že v rokovaniach o brexite zatiaľ nedošlo k prelomu 02 - Modified: 2019-10-16 19:17:45 - Feat.: 0 - Title: Merkelová a Macron sú presvedčení, že rokovania o brexite sú v záverečnej fáze 03 - Modified: 2019-10-17 08:08:44 - Feat.: 0 - Title: Briti sú už "prebrexitovaní". Sky News preto spúšťa televíziu, ktorá sa brexitu nebude venovať 04 - Modified: 2019-10-17 09:17:31 - Feat.: 0 - Title: Íri nepodporia pripravený návrh brexitovej dohody. Libra v dôsledku tejto správy prudko klesla 05 - Modified: 2019-10-17 12:31:41 - Feat.: 0 - Title: Veľká Británia a Európska únia dosiahli novú brexitovú dohodu
01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:24