StoryEditor

Obrat v kauze Čunek

13.08.2007, 00:00

V ostro sledovanej kauze údajnej korupcie českého vicepremiéra Jiřího Čunka nastal obrat o 180 stupňov. Na korunnú svedkyňu a Čunkovu bývalú sekretárku Marcelu Urbanovú čaká trestné oznámenie za krivú výpoveď. "Dohodnem sa so štátnym zástupcom Arifom Salichovom. Ak mi povie, že on sám na Urbanovú trestné oznámenie nepodá, urobím to ja," povedal včera krajský žalobca Petr Coufal. Podľa neho Urbanová klamala, keď obviňovala svojho bývalého šéfa z korupcie. "Som presvedčený, že drvivá väčšina Urbanovej výpovedí je klamstvo. Ak by som jej mal veriť, potom musím povedať, že minimálne 15 ľudí, medzi nimi aj evanjelický farár, jednoducho klamalo," dodal Coufal.
Podľa Urbanovej advokátky Kláry Veselej-Samkovej však trestné oznámenie na korunnú svedkyňu skôr súvisí s vojnou štátnych zástupcov, než s Urbanovou samotnou. Svedkyni by však podľa jej advokátky mohlo obvinenie paradoxne pomôcť.
Jiřího Čunka začiatkom roka obvinili z prijatia polmiliónového úplatku od spoločnosti H&B Real, prostredníctvom ktorej predávalo mesto Vsetín nájomníkom podnikové byty skrachovanej Zbrojovky. Peniaze mal vsetínsky exstarosta Čunek dostať ešte v roku 2002. Minulý týždeň Salichov trestné stíhanie zastavil, pretože česká polícia nenašla dôkazy, ktoré by Čunka z prijatia peňazí usvedčovali. Podľa Salichova sa vyšetrovatelia dopustili v kauze množstva pochybení -- medzi hlavným vyšetrovateľom Milanom Šošovičkom a korunnou svedkyňou Marcelou Urbanovou mali byť dokonca nadštandardné vzťahy. aktualne.cz

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:38