Reuters
StoryEditor

"Cirkus sa končí, klaun na scéne zostáva." Európske médiá reagujú na britské voľby

13.12.2019, 10:44
Autor:
ČTKČTK
Konzervatívci získali drvivú väčšinu, nevídanú od thatcherovskej éry, napísal pravicový francúzsky denník Le Figaro.

Jasné volebné víťazstvo konzervatívneho britského premiéra Borisa Johnsona podľa talianskeho denníka Corriere della Sera znamená, že Európska únia definitívne prišla o Londýn.

Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) varuje, že očakávané januárové vystúpenie Británie z EÚ bude len oddychovým časom, pretože Londýn musí rokovať o podobe budúcich vzťahov s Bruselom, čo nebude ľahké.

​Francúzska tlač hodnotí Johnsonov úspech ako triumfálne a historické víťazstvo Konzervatívnej strany, ktoré otvorilo cestu k brexitu. Švédsky denník Aftonbladet v komentári poznamenal, že cirkus sa končí, ale klaun na scéne zostáva.

"Európa prišla o Londýn, tentoraz naozaj," napísal Corriere della Sera. V komentári poznamenáva, že od 23. júna 2016, kedy sa britskí voliči vyslovili v referende pre odchod z Únie, blúdila Británia v labyrinte, z ktorého ju teraz Johnson vyvádza. Jasné víťazstvo mu navyše dáva značný manévrovací priestor pri rokovaniach.

Drvivá väčšina, nevídaná od thatcherovskej éry

"Politická mapa Veľkej Británie sa mohutne otriasla," napísal holandský denník NRC Handelsblad. Podľa neho sa po Johnsonovom jasnom víťazstve nezmení len rozloženie síl v britskej Dolnej snemovni, ale aj tón celej debaty. "Dôverne známe obrázky z patových parlamentných hlasovaní o brexite sa už nebudú opakovať," myslí si denník.

Jadro Johnsonovho úspechu podľa NRC Handelsblad spočíva v severoanglických a stredoanglických mestách, ktoré po desaťročia až stovku rokov bola v rukách labouristov a kde konzervatívci čelili nenávisti. Konzervatívna strana toto musí mať na pamäti, ak si chce priazeň týchto nových voličov udržať, dodal holandský denník.

Konzervatívci získali drvivú väčšinu, nevídanú od thatcherovskej éry, napísal pravicový francúzsky denník Le Figaro. Liberálni demokrati sa síce na národnej úrovni prezentovali ako jediní, kto dokáže odchod krajiny z EÚ zastaviť, nepodarilo sa im však pretiahnuť priaznivcov Únie z radov konzervatívcov a labouristov.

Najhoršia prehra pre labouristov od roku 1935

"Boris Johnson vyhral dvojitú stávku," konštatuje denník. Získal podporu zástancov brexitu a zároveň nových voličov v tradičných labouristických obvodoch na severovýchode a v strede Anglicka. Labouristi utrpeli najhoršiu porážku od roku 1935, poznamenal Le Figaro.

O vyhranej stávke píše tiež francúzsky ľavicový denník Le Monde. "Johnson tak bude môcť zostať na Downing Street päť rokov a 31. januára 2020 vyviesť krajinu z EÚ, ako sľúbil," uviedol denník.

Johnsonom neustále opakovaný volebný slogan dokončiť brexit sa očividne neminul účinkom, napísal Neue Zürcher Zeitung (NZZ), podľa ktorého dali hlas konzervatívnemu premiérovi aj labouristickí zástancovia brexitu.

"Teraz očakávané vystúpenie z EÚ 31. januára však na prekvapenie mnohých Britov prinesie len krátku pauzu k nadýchnutiu. Brexit totiž vôbec nie je, ako tvrdil v kampani premiér, pripravený na upečenie," myslí si NZZ. Vo februári, po odchode z Únie, vstúpi Británia do prechodného obdobia, pripomenul denník. "Začne tak ďalšie kolo drámy," dodal s tým, že počas tejto doby bude Londýn s Bruselom rokovať o podobe budúcich vzťahov.

"Dohoda sa musí dosiahnuť v skorom termíne do konca roka 2020. Predĺženie termínu už Johnson vylúčil. Ak dovtedy žiadna dohoda nebude, hrozí opäť scenár odluky bez dohody." Inými slovami by sme boli znovu na začiatku, mieni NZZ.

Cirkus sa skončil 

"Briti chceli, aby ten cirkus už skončil. Špekulanti a investori z celého sveta už nechceli žiadne ďalšie váhanie. A šéfovia štátov a vlád EÚ, ktorí práve rokujú v Bruseli, chceli konečne utiecť z chaosu, ktorý Británia v únii spôsobila," napísal švédsky denník Aftonbladet.

Drvivé Johnsonovo víťazstvo je podľa tohto denníka prijímané tak trochu s nadhľadom, hoci brexit bude pre EÚ znamenať oslabenie. "To, ako sa veci vyvinuli, bolo snáď to najlepšie, v čo sme mohli dúfať. Každopádne môžeme byť šťastní, že cirkus sa končí. Ale klaun na javisku zostáva," dodal Aftonbladet.

Španielsky denník El Mundo výsledok britských volieb chápe ako ešte väčšie prehĺbenie priekopy vnútri krajiny, ktorú vypísaním referenda o budúcnosti Spojeného kráľovstva v Únii začal kopať niekdajší britský premiér David Cameron

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:32