TASR/AP
StoryEditor

Kremeľ popiera, že by sa situácia v Čečensku vymykala spod kontroly

03.02.2022, 13:04
Autor:
TASRTASR
Putin v stredu večer prijal čečenského vodcu Ramzana Kadyrova.

Kremeľ vo štvrtok poprel, že by sa mu vymykala spod kontroly situácia v Čečensku, ktoré čelí kritike za porušovanie ľudských práv.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax súčasne potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin v stredu večer prijal čečenského vodcu Ramzana Kadyrova.

Toto stretnutie sa konalo v čase eskalujúceho konfliktu medzi čečenským vedením a rodinou bývalého sudcu najvyššieho súdu republiky Sajdiho Jangulbajeva, ako aj s novinármi a ľudskoprávnymi aktivistami, ktorí sa postavili za túto prenasledovanú rodinu.

​Agentúra Interfax dodala, že po tom, ako sa čečenský poslanec Štátnej dumy Adam Delimchanov prostredníctvom sociálnych sietí vyhrážal sudcovi a jeho príbuzným smrťou a krvnou pomstou, sa v stredu v Groznom uskutočnilo provládne zhromaždenie za účasti tisícov ľudí.

Jeho účastníci požadovali vydanie všetkých Jangulbajevovcov a likvidáciu nezávislého denníka Novaja gazeta a televízie Dožď, ktoré sa kauze venujú najviac.

Bojí sa Putin Kadyrova?

Na otázku, či sa Putin bude zaoberať vyhrážkami voči novinárom, Peskov odpovedal, že to nevie s istotou povedať a že vlastne "na túto otázku nemá odpoveď".

​Následne dostal podľa Interfaxu otázku, či sa Putin bojí Kadyrova. "Prečo by sa mal Putin báť predstaviteľa ruského regiónu?" spýtal sa Peskov s tým, že takejto otázke ani nerozumie.

Spravodajský web Meduza.io vo štvrtok napísal, že pobočka úradu pre ochranu zdravia spotrebiteľov (Rospotrebnadzor) pre Čečensko neuloží trest za porušenie epidemiologických noriem na spomínanom mítingu v Groznom.

Úrad vysvetlil, že "organizátorov (tohto) spontánneho ľudového zhromaždenia nie je možné identifikovať, preto nemožno hovoriť o zodpovednosti právnickej osoby".

Koncom januára Jangulbajev, ktorý už niekoľko rokov žil mimo Čečenska - v ruskom meste Nižnyj Novgorod, odišiel aj s dcérou z Ruska.

​Pre odchod sa rozhodol po tom, ako jeho manželku Zaremu Musajevovú zadržali a z Nižného Novgorodu odviezli maskovaní ozbrojení muži vydávajúci sa za príslušníkov čečenských bezpečnostných síl.
Musajevovú medzičasom v Čečensku obvinili z výtržnosti a najnovšie aj vzali do väzby, ako uviedol web Meduza.io.

"Ak existujú dôkazy, nech ich ukážu"

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov po jej zadržaní označil rodinu Jangulbajevovcov za "spolupáchateľov teroristov" a žiadal, aby boli zadržaní alebo zlikvidovaní, ak by kládli odpor.

Najnovšie v utorok zasa Kadyrov vyzval štáty, v ktorých sa Jangulbajevovci skrývajú, aby ich vydali Rusku - v opačnom prípade si to s nimi v týchto krajinách "vybaví hociktorý Čečenec".

Jangulbajevovi synovia, ktorí už dlhšie žijú v cudzine, spájajú prenasledovanie rodiny s tým, že jeden z nich, Ibrahim, bol správcom webu, ktorý otvorene kritizoval čečenské vedenie. Ďalší syn, Abubakar, je zasa právnikom v ľudskoprávnej organizácii Výbor proti mučeniu.

​Koncom decembra oznámili zmiznutie svojich príbuzných v Čečensku aj viacerí ďalší čečenskí ľudskoprávni aktivisti alebo blogeri žijúci v zahraničí.

Ramzan Kadyrov počas svojej výročnej tlačovej konferencie koncom decembra o zmiznutí príbuzných svojich kritikov uviedol, že "únosy" pravdepodobne spáchali tí, ktorých blogeri a aktivisti svojimi tvrdeniami urazili. Dodal, že hodnoverné informácie o zmiznutí takýchto osôb nemá.

"Ak existujú dôkazy, nech ich ukážu," vyhlásil.

01 - Modified: 2016-10-06 12:50:21 - Feat.: 0 - Title: Kadyrov usporiadal detský turnaj v bojových umeniach. Nechutné a neprijateľné, reaguje Moskva 02 - Modified: 2017-05-18 05:44:17 - Feat.: 0 - Title: Rusko je najvernejším spojencom a ochrancom islamu, vyhlásil čečenský líder Kadyrov 03 - Modified: 2017-08-28 18:40:56 - Feat.: 0 - Title: Čečenský vodca Kadyrov má novú zábavu. Núti rozvedené páry k obnoveniu vzťahu 04 - Modified: 2017-11-27 06:45:38 - Feat.: 0 - Title: Čečenský líder Kadyrov je pripravený odstúpiť, nástupcu má vybrať Moskva
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:03