TASR/AP
StoryEditor

Britská kráľovná v tradičnom prejave zhodnotila neľahký rok

25.12.2019, 16:51
Autor:
ČTKČTK
Alžbeta II. pripustila, že neľahký bol končiaci rok nielen pre Britániu, ktorá sa chystá na konci januára budúceho roka opustiť EÚ, ale aj pre jej rodinu.

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes v tradičnom vianočnom prejave pochválila mladú generáciu za jej aktívny postoj k boju s klimatickými zmenami, privítala májové narodenie pravnuka Archieho a hovorila o potrebe prekonanie sporov, o priateľstve a zmierení. Uviedla však, že tento rok nebol pre Britániu ani pre kráľovskú rodinu jednoduchý.

"Cesta samozrejme nie je vždy hladká a tento rok sa zdala byť často celkom hrboľatá, ale malé kroky môžu zmeniť svet," povedala kráľovná v prejave, ktorý vysielalo niekoľko britských televíznych staníc aj niektoré stanice v krajinách britského Spoločenstva. Malé kroky urobené vo viere a nádeji môžu podľa panovníčky "prekonať dlhodobé rozpory a hlboko zakorenené rozdiely" a priniesť "harmóniu a porozumenie".

Alžbeta II. pripustila, že neľahký bol končiaci rok nielen pre Britániu, ktorá sa chystá na konci januára budúceho roka opustiť EÚ, ale aj pre jej rodinu.

V januári sa jej manžel Philip stal účastníkom dopravnej nehody, vyviazol však bez zranení. V piatok vojvodu z Edinburghu, ako znie jeho titul, prijali na pozorovanie do nemocnice. Dnes ho lekári prepustili.

Vrásky na čele kráľovnej tento rok pridala predovšetkým aféra okolo jej druhorodeného syna, ktorý čelil kritike kvôli stykom s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý pred svojou tohtoročnou samovraždou vo väzbe čelil obvineniu zo sexuálneho zneužívania mladistvých.

Tiež samotného princa Andrewa jedna žena obvinila, že ju v jej 17 rokoch zneužil. V novembri Andrew oznámil, že "v dohľadnej budúcnosti" nebude vykonávať svoje verejné povinnosti.

Princ sa tento rok tradičnej sviatočnej bohoslužby v kostole sv. Márie Magdalény v Sandringhame na východe Anglicka s rodinou nezúčastnil, do kostola prišiel skôr, izolovaný od ostatných. Potom deň strávil spolu so svojím otcom, princom Philipom.

"Výzvy, ktorým čelí mnoho ľudí dnes, môžu byť iné, ako tie, ktorým čelila moja generácia," povedala kráľovná v časti prejavu venovanej riešeniu klimatických zmien. "Prekvapilo ma však, akú zodpovednosť prejavujú nové generácie tvárou v tvár zmenám životného prostredia a klímy," konštatovala.

Šťastnou udalosťou bolo tento rok pre kráľovskú rodinu narodenie Archieho, syna princa Harryho a jeho manželky Meghan.

Neľahký bol tento rok na britskej politickej scéne, ktorú ochromili spory okolo plánovaného brexitu. Po nedávnych predčasných parlamentných voľbách získali v Dolnej snemovni výraznú väčšinu konzervatívci premiéra Borisa Johnsona, a Británia tak podľa všetkého opustí EÚ 31. januára.

Nasledovať budú zložité rokovania o budúcich vzťahoch medzi Londýnom a európskou dvadsaťsedmičkou, ktoré by mali podľa súčasného plánu trvať do konca budúceho roka.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:04