Reuters
StoryEditor

Zabitie iránskeho generála bolo pravdepodobne nelegálne, tvrdí expertka

03.01.2020, 16:21
Autor:
ČTKČTK
Použitie bezpilotných lietadiel mimo kontext aktívneho konfliktu je podľa spravodajkyne OSN pre ľudské práva takmer vždy nelegálne.

Zabitie iránskeho vplyvného generála Kásema Solejmáního v Iraku bolo s najväčšou pravdepodobnosťou nelegálne. Podľa americkej televízie CNN to uviedla osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva, ktorá sa zameriava na mimosúdne popravy, Agnes Callamardová. Generálny tajomník OSN António Guterres medzitým uviedol, že je eskaláciou veľmi znepokojený.

Americká armáda pri nočnom raketovom útoku v Bagdade zlikvidovala iránskeho generála Solejmáního a niekoľko ďalších osôb vrátane člena vedenia irackých milícií Abú Mahdí Muhandisa.

Generálny tajomník OSN Guterres "konzistentne obhajuje deeskaláciu v Zálive" a je najnovším udalosťami hlboko znepokojený, uviedol dnes jeho hovorca.

Strategická chyba

Útok vyvolal rozhorčenú reakciu a hrozby zo strany Iránu a jeho spojencov. Iránska štátna televízia dnes informovala, že pri americkom útoku prišlo o život desať ľudí vrátane piatich príslušníkov iránskych revolučných gárd.

Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada dnes uviedla, že "režim Spojených štátov bude zodpovedať za následky" a americký útok označila za "najväčšiu strategickú chybu USA v západoázijskom regióne".

Expertka OSN upozornila, že cielené zabíjanie "porušuje medzinárodné humanitárne právo" a použitie bezpilotných lietadiel k takémuto cieľu je "mimo kontext aktívneho konfliktu" takmer vždy nelegálne.

Callamardová tiež upozornila, že zabitie kohokoľvek ďalšieho mimo cieľ útoku, teda rodinných príslušníkov či náhodných osôb v okolí, je podľa zákonov na ochranu ľudských práv "svojvoľným odmietnutím života a môže znamenať, že štát alebo jednotlivec ponesú trestnú zodpovednosť".

Bezprostredná hrozba

Spravodajkyňa OSN uviedla, že hoci podľa medzinárodného práva môžu Spojené štáty v prípade bezprostrednej hrozby útoku podniknúť vojenské kroky, americké ministerstvo obrany v skoršom vyhlásení uviedlo, že cieľom teraz bolo "odradiť" Irán od útokov v budúcnosti. "Budúcnosť nie je to isté ako bezprostredná hrozba," zdôraznila.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo dnes v televíznych rozhovoroch zdôrazňoval práve to, že americký zásah mal zabrániť "bezprostrednému útoku", ktorý mohol ohroziť "desiatky, ak nie stovky amerických životov".

Minister obrany USA Mark Esper vo štvrtok nevylúčil, že Irán či nim podporované milície plánujú ďalšie útoky. "Sú tu nejaké náznaky, že môžu plánovať ďalšie útoky, čo nie je nič nové - pozorujeme to už dva alebo tri mesiace," povedal Esper a doplnil, že ak budú bližšie informácie o konkrétnych plánoch, tak Spojené štáty "podniknú preventívne kroky, aby ochránili amerických vojakov a životy Američanov ".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes o situácii v Iraku hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Macron vo vyhlásení vyzval Teherán, aby sa zdržal akýkoľvek provokácií.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian takisto Irán vyzval, aby sa vyvaroval akýkoľvek reakcií, ktoré by mohli viesť k jadrovej kríze.

01 - Modified: 2020-01-03 09:00:48 - Feat.: 0 - Title: Ropa prudko zdražuje, reaguje na eskaláciu konfliktu medzi USA a Iránom 02 - Modified: 2020-01-03 09:38:48 - Feat.: 0 - Title: Koho zabili Američania? Solejmání presvedčil Putina a zachránil Asada, v Iráne bol veľkou hviezdou 03 - Modified: 2020-01-03 12:29:16 - Feat.: 0 - Title: "Irán nikdy nevyhral vojnu, ale nikdy neprehral pri vyjednávaní." Trump zverejnil prvé slová po útoku 04 - Modified: 2020-01-03 14:27:00 - Feat.: 0 - Title: Trump: Solejmání mal byť zabitý už dávno. Plánoval ďalší útok
01 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 10:45