TASR/AP
StoryEditor

Svedkovia videli v lietadle požiar, ktorý sa rozrastal. Ukrajina má podozrenie na ruskú raketu

09.01.2020, 12:50
Autor:
ČTKČTKredred
K iránskym vyšetrovateľom sa podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pripojí 45 ich ukrajinských kolegov.

Ukrajina drží deň štátneho smútku za 176 obetí stredajšej havárie lietadla pri Teheráne. Kyjev považuje za jednu z hlavných vyšetrovacích verzií katastrofy zásah ruskou raketou. Špekuluje sa však aj o zrážke s bezpilotným lietadlom, poruche motora alebo teroristickom útoku. Podľa iránskych vyšetrovateľov sa posádka pred pádom snažila vrátiť stroj na letisko.

"Určite zistíme pravdu. Kvôli tomu bude dôkladné a nezávislé vyšetrovanie v súlade s medzinárodnými normami," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v televíznom vystúpení.

​Vyjadril zároveň sústrasť pozostalým a opäť varoval pred manipuláciami, špekuláciami, výmyslami, sprisahaneckými teóriami a uponáhľanými kategorickými súdmi ohľadom príčiny havárie.

"V takejto situácii môže byť rýchlosť na škodu pravde," povedal a upozornil, že pred štartom ukrajinského lietadla aj po ňom na medzinárodnom letisku v Teheráne pristávali a odlietali stroje medzinárodných - vrátane európskych - spoločností. Lety prerušili len Spojené štáty.

Zelenskyj, ktorý kvôli katastrofe prerušil návštevu Ománu a vrátil sa do vlasti, na nočnej porade podľa denníka Ukrajinska pravda upozornil, že zvažujú niekoľko hypotéz ohľadom zrútenia lietadla a kvôli identifikácii obetí sú odoberané vzorky DNA.

K iránskym vyšetrovateľom sa podľa prezidenta Zelenského pripojí 45 ich ukrajinských kolegov, "najlepší odborníci našej krajiny s veľkými skúsenosťami". Zelenskyj očakáva, že budú zapojení najmä do vyhodnotenia záznamov z čiernych skriniek. O spolupráci chce telefonicky hovoriť so svojím iránskym náprotivkom. Vyzval tiež medzinárodné spoločenstvo, aby sa zapojilo do vyšetrovania katastrofy ukrajinského boeingu.

Pátranie po ruskej rakete

Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov uviedol, že ukrajinskí experti chcú na mieste dopadu hľadať prípadné úlomky ruskej protilietadlovej rakety Tor. Podľa neho ide o jednu z hlavných verzií katastrofy, spolu so zrážkou s bezpilotným lietadlom či iným lietajúcim predmetom, poruchou motora alebo teroristickým útokom.

"Posudzujú sa rôzne verzie pádu lietadla (pri Teheráne). Medzi hlavné patrí zostrelenie lietadla protilietadlovou raketou, vrátane typu Tor. Informácie o nájdení úlomkov ruskej rakety v blízkosti miesta katastrofy sa už objavili na internete," uviedol Danilov, ktorého citoval portál Censor.net.

"Naša komisia v tejto chvíli dohovára s iránskymi úradmi výjazd na miesto katastrofy a hodlá hľadať úlomky ruskej protilietadlovej rakety Tor podľa údajov, ktoré boli zverejnené na internete. Využijeme všetky skúsenosti z vyšetrovania útoku na boeing z letu MH17," dodal Danilov.

Raketu Tor (v kóde NATO Gauntlet) vyvinul Sovietsky zväz v 80. rokoch minulého storočia a v súčasnosti existujú aj jej modernizovanej verzie. Rusko podľa dostupných údajov vyviezlo do Iránu najmenej 29 bojových kompletov tohto typu.

Posádka sa chcela vrátiť na letisko, tvrdia Iránci

Ukrajinské dopravné lietadlo sa zrútilo po štarte z teheránskeho letiska a v troskách zahynuli všetci ľudia na palube. Podľa iránskeho úradu pre letectvo stroj havaroval pravdepodobne kvôli technickým problémom. Agentúra DPA však upozornila, že nie je jasné, ako úrady tak skoro dospeli k takému záveru.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na odborníkov západných tajných služieb v stredu napísala, že lietadlo postihla technická porucha. Existujú vraj dôkazy, že jeden z motorov lietadla sa prehrial.

Podľa iránskych vyšetrovateľov sa posádka pred pádom snažila vrátiť stroj na letisko. "Lietadlo, ktoré sprvu smerovalo na západ, aby sa dostalo zo vzdušného priestoru letiska, sa otočilo doprava po zistení problému a vracalo sa na letisko, keď sa zrútilo," uviedla podľa agentúry AFP iránska organizácia civilného letectva (CAO).

"Lietadlo zmizlo z obrazoviek radarov v okamihu, keď dosiahlo výšku 8 000 stôp (asi 2 400 metrov). Pilot neodoslal rádiom žiadnu správu o nezvyčajných okolnostiach," uviedla CAO vo svojej prvej správe o predbežnom vyšetrení, zverejnené na webe tejto iránskej organizácie v noci na dnes.

Úrad dodal, že podľa očitých svedkov bol v lietadle spozorovaný požiar, ktorý sa rozrastal. Lietadlo sa v dôsledku problému otočilo na západ a vracalo sa na letisko, keď sa zrútilo. Organizácia vypočula svedkov, ktorí sa nachádzali na zemi aj v lietadle, ktoré na začiatku drámy letelo nad ukrajinským boeingom, dodala AFP.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia pôvodne uvádzalo, že pri katastrofe zahynuli občania siedmich štátov: 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (dvaja cestujúci a deväť členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Briti a traja Nemci. Nemecké ministerstvo zahraničia však poprelo, že by medzi obeťami boli nemeckí štátni príslušníci. Podľa agentúry DPA boli však na palube traja ľudia, ktorí boli v Nemecku registrovaní ako osoby žiadajúce ochranu.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:18