Vyšetrovatelia newyorskej polície sú presvedčení, že obvinenie zo znásilnenia z roku 2010 voči filmovému magnátovi Harveymu Weinsteinovi je "dôveryhodné", a už zhromažďujú dôkazy, aby mohli požiadať o vydanie zatykača. Šéf detektívov Robert Boyce v piatok oznámil, že vyšetrovatelia vypočuli americkú herečku Paz de la Huertovú, ktorá verejne obvinila Weinsteina z dvoch znásilnení v jej byte. Boyce uviedol, že podľa detektívov je herečkin opis prípadu "vierohodný" a časti tohto jej opisu už majú potvrdené. Združenie amerických producentov (PGA) doživotne vylúčilo zo svojich radov hollywoodskeho magnáta Harveyho Weinsteina, ktorého niekoľko desiatok žien obvinilo z rôznych druhov sexuálne motivovaných útokov. PGA vyhlásilo, že Weinstein sa vzdal svojho členstva a združenie mu ho doživotne odobralo. Toto rozhodnutie je podľa PGA bezprecedentné.Reuters
StoryEditor

Weinstein bol "ostrieľaný" sexuálny predátor, tvrdí prokuratúra na veľkom procese

23.01.2020, 06:31
Autor:
TASRTASR
Harvey Weinstein podľa prokurátorky Meghan Hastovej znásilnil, ponížil a zmanipuloval niekoľko žien, čím ich traumatizoval na celé roky.

Harvey Weinstein bol "ostrieľaný" sexuálny predátor, ktorý si ako korisť vyberal zraniteľné nádejné herečky. Konštatovala to v stredu prokuratúra na súde v New Yorku počas procesu s týmto americkým filmovým producentom.

Weinstein podľa prokurátorky Meghan Hastovej znásilnil, ponížil a zmanipuloval niekoľko žien, čím ich traumatizoval na celé roky.

​"Nebol len titanom v Hollywoode. Bol sexuálnym násilníkom," vyhlásila a podrobne opisovala, akým spôsobom zneužíval ženy. Šesťdesiatsedemročný producent, oblečený v tmavom obleku, krútil počas jej reči hlavou, uviedla agentúra AFP.

Na súde po prvý raz identifikovali ženu, ktorá tvrdí, že ju Weinstein znásilnil v roku 2013 v newyorskom hoteli. Ide o herečku Jessicu Mannovú - doteraz jej meno neuvádzali.

Weinsteinov obhajca Damon Cheronis vo svojej úvodnej reči povedal, že členovia poroty si budú môcť prečítať stovky emailov a ďalšej korešpondencie svedčiacej o tom, že Mannová a jeho klient mali "láskyplný vzťah".

Podľa Cheronisa ženy, ktoré Weinsteina obviňujú, zmenili k nemu svoj postoj, keď sa v roku 2017 začalo rozmáhať globálne hnutie MeToo, v rámci ktorého mnohé ženy, ale aj muži začali zverejňovať svoje skúsenosti so sexuálnym obťažovaním alebo násilím.

Zo sexuálnych útokov obvinilo Weinsteina v posledných rokoch viac ako 80 žien, medzi nimi hviezdy ako Angelina Jolieová, Ashley Juddová, Uma Thurmanová a Salma Hayeková.

Tento proces, ktorý môže trvať až dva mesiace, sa však týka iba obvinení dvoch žien — jednu mal Weinstein nútiť v roku 2006 k orálnemu sexu, druhú v roku 2013 údajne znásilnil. V prípade usvedčenia hrozí zakladateľovi štúdia Miramax doživotný trest odňatia slobody.

Prokuratúra musí dokázať, že Weinstein je vinný zo znásilnenia, trestného sexuálneho konania a sexuálnych útokov. Niekdajší filmový magnát opakovane tvrdí, že všetky jeho styky so ženami boli konsenzuálne.

01 - Modified: 2023-02-23 22:49:44 - Feat.: - Title: Americký filmový producent Weinstein dostal 16 rokov väzenia za prípad znásilnenia z roku 2013 02 - Modified: 2022-12-20 05:36:10 - Feat.: - Title: Weinsteina uznali za vinného zo sexuálnych zločinov vrátane znásilnenia, už teraz si odpykáva iný trest 03 - Modified: 2022-12-03 08:16:22 - Feat.: - Title: Ďalší proces s bývalým producentom Weinsteinom sa chýli ku koncu. Čelí obvineniam zo znásilnenia 04 - Modified: 2022-10-25 07:51:31 - Feat.: - Title: Weinstein využíval svoj vplyv na znásilňovanie žien, uviedol prokurátor. Opäť čelí súdu 05 - Modified: 2018-05-25 14:47:19 - Feat.: - Title: Kto je Harvey Weinstein: Sexuálny predátor a producent vyše 300 filmov s nomináciami na Oscara
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:39