Reuters
StoryEditor

USA, Francúzsko a Rusko plánujú evakuáciu z Wu-chanu, Peking pozastaví prímestskú dopravu

25.01.2020, 15:30
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Čína pridala ďalších päť lokalít na zoznam miest, v ktorých platia obmedzenia. Tieto opatrenia doposiaľ zasiahli najmenej 56 miliónov obyvateľov.

Čínske hlavné mesto Peking od nedele dočasne pozastaví prímestskú autobusovú dopravu. Opatrenie súvisí so snahou úradov dostať pod kontrolu nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS, ktorý sa šíri v Číne, no zaznamenali ho aj vo viacerých ďalších krajinách. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií.

Všetka "cestná osobná doprava" z a do Pekingu bude od nedele pozastavená, píše čínsky denník Žen-min ž'-pao (Ľudový denník) odvolávajúc sa na požiadavky vyplývajúce z potreby "prevencie a kontroly" vírusu.

​Nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša aj z človeka na človeka. Dosiaľ mu podľahlo 41 ľudí a viac ako 1300 osôb ním vo viacerých krajinách nakazilo. Zo samotnej Číny hlásia vyše 1200 potvrdených prípadov.
Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA, informuje stanica BBC. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku.

Ďalších päť lokalít uzavreli

Predpokladaným zdrojom nákazy je trhovisko s plodmi mora v 11-miliónovom meste Wu-chan, odkiaľ sa vírus rozšíril aj do viacerých ďalších ázijských krajín.

Čína v sobotu pridala ďalších päť lokalít na zoznam miest, v ktorých platia obmedzenia v mestskej hromadnej doprave. Tieto opatrenia doposiaľ zasiahli najmenej 56 miliónov obyvateľov v 18 mestách. Obmedzenia sa týkajú aj osláv lunárneho Nového roka, ktoré sa začali v sobotu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa domnieva, že Čína dokáže v boji s vírusom "zvíťaziť". Vyjadril sa takto v sobotu na zasadnutí politbyra komunistickej strany. Uviedol pritom, že pokiaľ v krajine panuje "neochvejná dôvera a spolupráca" a fungujú isté precízne opatrenia, tak "budeme určite schopní túto bitku vyhrať".

Si Ťin-pching však zároveň varoval, že vzhľadom na rýchle šírenie vírusu čelí Čína naozaj závažnej situácii a práve preto "je nevyhnutné posilniť centralizované a jednotné vedenie ústredného výboru (vládnucej komunistickej strany)."

Evakuácie z Wu-chanu

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) medzičasom informoval, že USA chystajú na nedeľu charterový let, ktorým chcú do vlasti priviesť amerických občanov a diplomatov z mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy.

WSJ s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že na palube lietadla by malo byť asi 230 ľudí vrátane diplomatov z miestneho konzulátu USA ako aj iných amerických občanov s rodinami. Denník dodal, že Washingtonu sa v rámci rokovaní podarilo v ostatných dňoch dostať na takýto let súhlas čínskeho ministerstva zahraničných vecí a ďalších úradov. USA zároveň podľa zdroja WSJ plánujú dočasne zatvoriť svoj konzulát vo Wu-chane.

Podľa denníka South China Morning Post o evakuácii francúzskych občanov z Wu-chan rokuje tiež francúzsky generálny konzulát. Malo by ísť o zorganizovanie odvozu autobusmi z Wu-chanu do mesta Čchang-ša, ktoré je správnym strediskom provincie Chu-nan.

S čínskymi úradmi teraz podobne rokuje tiež ruské veľvyslanectvo v Pekingu, napísala agentúra RIA Novosti. "Zatiaľ oficiálna odpoveď (ohľadne možnosti odchodu cudzincov z Wu-chanu) nemáme. Naši občania nás žiadajú o objasnenie, ako môžu odísť z provincie Chu-pej, ako môžu opustiť Wu-chan. V súčasnej dobe o tom s čínskou stranou rokujeme," citovala agentúra hovorcu ambasády Georgija Jegorova.

Pravidelne aktualizovaná interaktívna mapa (jej originál nájdete tu) podrobne ukazuje rozšírenie koronavírusu vo svete:

01 - Modified: 2020-01-24 08:50:00 - Feat.: 0 - Title: Epidémia koronavírusu v Číne sa šíri ďalej. Úrad hlavného hygienika monitoruje epidemiologickú situáciu 02 - Modified: 2020-01-24 15:45:46 - Feat.: 0 - Title: Svet straší nový koronavírus. Začal mutovať, riziko šírenia nákazy prudko rastie 03 - Modified: 2020-01-25 09:40:56 - Feat.: 0 - Title: Čína počíta straty. Koronavírus zasiahol aj ekonomiku
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:03