KoronavírusTASR/AP
StoryEditor

Kvôli koronavírusu je vo Vietname hospitalizovaný český turista, podozrenie vo Viedni sa nepotvrdilo

26.01.2020, 11:42
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Koronavírusu z Číny doteraz podľahlo už 56 ľudí, nakazených je vyše dvetisíc.

Vo vietnamskom meste Danangu je kvôli novému koronavírusu hospitalizovaný Čech.

Informoval o tom server novinky.cz s odvolaním na vietnamský portál VnExpress, podľa ktorého sú v danangskej nemocnici aj ďalší ľudia s podozrením na túto chorobu. Koronavírusu podľahlo už 56 ľudí, nakazených je vyše dvetisíc.

​"Kolegovia v Hanoii to zisťujú," komentovala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Štíchová.

Na výsledky vyšetrení pre podozrenie na tento typ vírusu čakala čínska letuška, ktorá je od piatku vo Viedni.

Podozrenie na smrteľný vírus sa po testoch nepotvrdilo.

Testy, ktoré vykonali odborníci zo Viedenskej zdravotníckej univerzity, však dokázali, že pacientka nie je novým vírusom infikovaná.

"Chcel by som obzvlášť poďakovať tímu virologického centra Viedenskej zdravotníckej univerzity, ktorý testy realizoval tak rýchlo a poskytol istotu v tejto dôležitej otázke," uviedol predstaviteľ asociácie viedenských nemocníc Michael Binder.

Hospitalizovaná čínska pacientka strávila niekoľko dní v oblasti stredočínskeho mesta Wu-chanu, ktorý je epicentrom epidémie nového koronavírusu. Príznaky ochorenia sa u nej objavili po príchode do Viedne, v dôsledku čoho aplikovali rakúski zdravotníci prísne preventívne opatrenia.

Rakúske ministerstvo vnútra zvolalo na pondelok zasadnutie pracovnej skupiny, ktorá má v súvislosti so šírením nového vírusu zvážiť ďalšie kroky. Vláda však ubezpečuje, že v Rakúsku zatiaľ nie je žiaden dôvod na obavy.

Nemocnica v kanadskom Toronte v sobotu popoludní oznámila, že ošetruje prvého pacienta s koronavírusom v krajine. Podľa zdravotníkov sa jedná o päťdesiatročného muža, ktorý do krajiny 23. januára priletel z Wu-chan.

Prvý potvrdený prípad taktiež ohlásila Kanada. Schopnosť šírenia nového koronavírusu navyše začína podľa čínskych úradov silnieť. Na rozdiel od SARS je infekčná aj v inkubačnej dobe, ktorá trvá jeden až 14 dní.

Čínski zdravotníci zaznamenali pätnásť nových úmrtí, vrátane prvého v Šanghaji, a vyše 300 nových prípadov choroby. Úrady v sobotňajšej bilancii uvádzali 41 mŕtvych a 1372 nakazených. Každý nakazený človek choroba prenesie na ďalších dva až troch ľudí, uvádzajú dve na sebe nezávislé britské štúdie.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 03 - Modified: 2024-04-11 04:50:52 - Feat.: - Title: Vietnam chce do roku 2030 začať s výstavbou železničných tratí do Číny 04 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 05 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:49