StoryEditor

Komisia predstaví klimatický zákon. Predstaviteľov EÚ si vypočuje aj Thunbergová

04.03.2020, 06:21
Autor:
ČTKČTK
Nová regulácia má byť základným pilierom Zelenej dohody pre Európu.

Európska komisia dnes prestaví návrh takzvaného klimatického zákona, ktorý má Európsku úniu do polovice storočia doviesť k uhlíkovej neutralite.

Komisári na svoju dnešnú schôdzu, kde budú o chystanom nariadení rokovať, symbolicky pozvali klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Podľa niektorých diplomatov nečaká, aspoň jednu z častí návrhu v členských krajinách príliš ústretové prijatie.

Nová regulácia má byť základným pilierom Zelenej dohody pre Európu, teda dlhodobej stratégie prechodu k ekologickému spôsobu života, ktorú chce presadiť predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Návrh počíta s tým, že najneskôr do polovice storočia bude na území EÚ produkcie skleníkových plynov vyvážená opatreniami, ktoré vynulujú celkové emisie. Medzi ne patrí napríklad výsadba stromov či budovanie technológií absorbujúcich plyny.

Na dosiahnutie stavu označovaného ako uhlíková neutralita sa na decembrovom summite EÚ zaviazali lídri všetkých členských krajín okrem Poľska. To chce rovnako ako ďalšie krajiny čo najskôr poznať cenu, ktorú bude stáť prechod ku klimaticky zodpovednému hospodárstvu, a ako Brusel s týmito výdavkami členským štátom pomôže.

Navrhované nariadenie pritom dáva komisii možnosť rozhodovať o prípadných úpravách krátkodobých klimatických cieľov EÚ bez priameho súhlasu členských štátov a Európskeho parlamentu, čo zrejme vyvolá v niektorých krajinách odpor.

Medzi komisárov dnes zavíta švédska študentka, ktorá je tvárou globálneho hnutia mladých ľudí snažiacich sa prinútiť politikov k aktívnemu boju proti klimatickým zmenám. Thunbergová po zasadnutí komisie popoludní prednesie reč v Európskom parlamente a stretne sa s jeho predsedom Davidom Sassolim.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:48