Reuters
StoryEditor

"Je to, ako by prišla apokalypsa." Karanténa úplne ochromila život v Taliansku

11.03.2020, 15:31
Autor:
ČTKČTK
Mnohí prirovnávajú drakonické opatrenia k stavu, aký panoval v Taliansku počas druhej svetovej vojny.

Celoštátna karanténa, ktorá začala kvôli šíreniu nového typu koronavírusu platiť v utorok, ochromila v Taliansku život. Centrá veľkých miest, inokedy preplnené miestnymi i turistami, zívajú prázdnotou. Rady sa naopak tvoria pred niektorými obchodmi, ľudia v nich si však dávajú pozor na to, aby si udržali od ostatných dostatočný odstup. Veľa talianskych podnikateľov sa obáva, že kvôli prísnym opatreniam prídu o živobytie.

Vláda premiéra Giuseppeho Conteho dekrétom od utorka rozšírila karanténu, ktorá pôvodne platila len pre niektoré oblasti na severe krajiny, na celé Taliansko. Platia tvrdé obmedzenia pohybu aj zákaz hromadných akcií vrátane svadieb a pohrebov.

Rušné centrá stíchli

Opatrenia, ktoré budú platiť prinajmenšom do 3. apríla, sú podľa talianskych aj zahraničných médií v uliciach vidieť. Inokedy rušné centrá Benátok, Milána či Ríma stíchli.

"Je to, ako by prišla apokalypsa, nikde tu nikto nie je," povedal agentúre Reuters Mario Monfreda, ktorý prevádzkuje reštauráciu v rezidenčnej štvrti talianskeho hlavného mesta. Podľa vládneho nariadenia musia všetky reštaurácie a bary zavrieť už o šiestej hodine večer. Podľa Monfredu by však mohli byť ekonomické dopady opatrenia oveľa horšie ako dopady koronavírusu samotného.

Kvôli celoštátnej karanténe sú podľa agentúry Reuters takmer ľudoprázdne aj miesta inokedy preplnené turistami, ako je okolie fontány di Trevi či Španielske schody v Ríme. "Všetky námestia, reštaurácie, všetko je absolútne opustené," povedal austrálskemu portálu 9News britský turista Adrian Toll.

"Veľa hovoríme, málo robíme"

Opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu, tvrdo dopadli aj na cestovný ruch v Benátkach. Mesto, ktoré v posledných rokoch volalo skôr po obmedzení masového turizmu, teraz podľa agentúry APA túži po návrate návštevníkov z cudziny. "Gondoly sú prázdne, kaviarne na námestí svätého Marka sa zatvárajú," opísala situáciu v meste agentúra. Zatvorená je tiež slávna kaviareň Florian, ktorú v minulosti navštívili napríklad Richard Wagner či Ernest Hemingway. Z ulíc zmizli aj stánky so suvenírmi. Ak sa turisti do mesta skoro nevrátia, mohlo by podľa odborníkov prísť v Benátkach o prácu až 10-tisíc ľudí.

Viacero Talianov však nielen na sociálnych sieťach vyjadruje odhodlanie nepríjemnosti spojené s karanténou v záujme celej spoločnosti prečkať. Lydia Carelliová, ktorá pracuje na talianskom najvyššom súde v Ríme, pochádza z Neapola. Po vyhlásení karantény jej rodina chcela, aby sa vrátila domov, ona to však odmietla. "Radšej nechcem riskovať," povedala webu 9News žena, ktorá si podľa svojich slov nie je istá, či sa koronavírusom v Ríme nenakazila. "Všetci musia prinášať obete," dodala Carelliová.

​Mnohí prirovnávajú drakonické opatrenia k stavu, aký panoval v Taliansku počas vojny. "Zažila som druhú svetovú vojnu. Bola som vtedy malá, ale táto situácia ma naozaj zaskočila. Nikdy som nič podobné nezažila," povedala 9News 82-ročná Filomena Gasparriová, ktorá žije v horách v regióne Abruzzo. Jej manžel Emidio vládne opatrenia schvaľuje. Mnoho ľudí sa podľa neho však "objíma a bozkáva a žije ďalej, ako by sa nič nedialo".

Politikov za prijaté opatrenia chváli tiež Rimanka Annamaria Gentileová, s ktorou hovorila agentúra DPA. Rovnako ako Emidio Gasparri ani ona však svojim spoluobčanom príliš nedôveruje. "Koniec koncov sme Taliani: veľa hovoríme, málo robíme," povedala.

01 - Modified: 2020-03-10 10:36:23 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko zakáže vstup Talianom. Rozšíreniu koronavírusu sa však už zabrániť nedá, tvrdí Kurz 02 - Modified: 2020-03-10 11:43:48 - Feat.: 0 - Title: Ako počas vojny. Taliansky lekár prehovoril o obrovských problémoch, ktorým v krajine čelia 03 - Modified: 2020-03-10 22:20:02 - Feat.: 0 - Title: Taliani padajú do recesie. A Rímu začínajú rásť úroky 04 - Modified: 2020-03-11 11:50:08 - Feat.: 0 - Title: Slovinci začnú kontrolovať svoje hranice. Taliani nedodržiavajú karanténu, tvrdí premiér 05 - Modified: 2020-03-11 12:37:54 - Feat.: 0 - Title: Taliani zachraňujú situáciu. Conte predstavil balíček za 25 miliárd eur
01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 05 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:45