Reuters
StoryEditor

Koronavírus sa do Talianska nemusel dostať z Číny. Pacient nula prišiel z Nemecka, tvrdia vedci

12.03.2020, 09:11
Autor:
ČTKČTK
Taliansky pacient nula sa podľa vedcov zrejme nakazil v Mníchove a to od človeka, ktorý sa predtým infikoval od osoby zo Šanghaja.

Nový typ koronavírusu sa na sever Talianska nemusel dostať priamo z Číny, ako sa doteraz predpokladalo.

Podľa výskumu vedcov z univerzity v Miláne, o ktorom dnes informovali talianske médiá, sa totiž "pacient nula" pravdepodobne nakazil v Nemecku, odkiaľ do Lombardska priletel už na konci januára.

Taliansko je najviac postihnuté z krajín v Európe. Koronavírusom sa tu nakazilo vyše 12-tisíc ľudí. Chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo už 827 z nich.

"Pacient nula prišiel z Nemecka," povedal Massimo Galli, ktorý vedie výskumný tím na univerzite v Miláne a pôsobí tiež ako primár infekčného oddelenia jednej z miestnych nemocníc.

Pacient nula sa zrejme nakazil v Mníchove

Galliho tímu sa zatiaľ nepodarilo vypátrať konkrétneho človeka, ktorý bol prvým nakazeným na talianskej pôde, analýzou genetickej informácie vírusu sa im však podarilo nájsť spojitosť s prípadom v Nemecku.

Taliansky pacient nula sa podľa milánskych vedcov zrejme nakazil medzi 19. a 22. januárom v Mníchove a to od človeka, ktorý sa predtým infikoval od osoby zo Šanghaja.

V Nemecku sa koronavírusom na konci januára nakazili zamestnanci firmy Webasto zo Stockdorfu pri Mníchove. Zúčastnili sa školenia, na ktoré prišla aj ich kolegyňa z Číny.

Pacient jedna už dýcha bez prístrojov

Podľa Galliho sa koronavírus na severe Talianska začal šíriť medzi 25. a 26. januárom. Testy pritom prvého pacienta s vírusom odhalili až 21. februára v mestečku Codogno, ktoré leží juhovýchodne od Milána.

"Dokážeme si predstaviť, že osoba, ktorá sa nakazila v súvislosti s ľuďmi infikovanými v Mníchove, prišla do Talianska a do oblasti, v ktorej sa vírus prvýkrát rozšíril bez toho, aby vykazovala príznaky," povedal Galli.

Za "pacienta jedna", teda človeka, u ktorého sa koronavírus prvýkrát potvrdil, je v Taliansku označovaný 38-ročný Mattia z Codogna. Lekári sa pôvodne domnievali, že sa nakazil od kolegu, ktorý sa vrátil z pracovnej cesty do Číny. U toho boli však testy negatívne.

"Pacienta jedna" v pondelok prepustili po 18 dňoch z jednotky intenzívnej starostlivosti. Podľa lekárov už Mattia dýcha bez pomoci prístrojov. Od utorka už nehlási žiadnych nových nakazených ani mesto Codogno.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 05 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:27