StoryEditor

Česko má na dosah liek proti koronavírusu. Mohol by poň letieť špeciál, povedal Babiš

17.03.2020, 18:00
Autor:
IreIre
Liečba je experimentálna, americká firma Gilead poskytne Česku liek zadarmo.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv v Česku odporučil ministerstvu zdravotníctva distribúciu, výdaj a používanie neregistrovaného lieku proti koronavírusu s názvom Remdesivir. Námestník českého ministra zdravotníctva Roman Prymula by mal podpísať súhlas rezortu s použitím lieku v utorok. Remdesivir bude určený pre pacientov s ochorením COVID-19 v kritickom stave.

"Ministerstvo zdravotníctva ČR môže v súlade so zákonom o liečivách povoliť použitie nikde neregistrovaného liečiva s ohľadom na potvrdené šírenie infekčného ochorenia," uviedla tlačová hovorkyňa úradu Barbora Peterová.

​Prymula už skôr uviedol, že Česko je v kontakte s americkou firmou Gilead, ktorá liek vyvíja. Štátny ústav pre kontrolu liečiv nadviazal už pred časom kontakt so spoločnosťou Gilead so žiadosťou o predloženie kompletnej farmaceutickej dokumentácie.

Pre pacientov v kritickom stave

"S ohľadom na mimoriadnu situáciu, keď pre liečbu závažného zdravotného stavu spôsobeného ochorením COVID-19 nie je možné použiť inú alternatívu registrovanými liekmi, považuje ŠÚKL za doloženú ako akosť prípravku, tak jeho bezpečnosť," píše sa v tlačovej správe.

Prymula povedal, že postupy pri využívaní lieku sú dané.

"Z infekčného oddelenia je vyplnená webová aplikácia, ktorá je centrálna, tam sa vložia dáta o pacientovi," uviedol. Liečba je experimentálna, americká firma poskytne liek zadarmo. "Budeme liečiť konkrétne prípady, ktoré budú indikované. Neznamená to, že preparát bude pre všetkých na jednotke JIS," povedal. Výrobca by mal sám vybrať, komu liek nasadiť, dodá len príslušný počet balení lieku.

Liek by mal byť teraz dodávaný do lekární alebo zdravotníckych zariadení na základe schválenia liečby, ktorú bude musieť za konkrétneho pacienta podať lekár priamo spoločnosti Gilead. "Ak bude schválená medicínskym oddelením firmy, bude na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva ČR umožnený dovoz tohto lieku," dodala hovorkyňa.

Látka je určená pre pacientov v kritickom stave, teda pre tých, u ktorých je potvrdená choroba COVID-19, sú hospitalizovaní v nemocnici a napojení na pľúcnu ventiláciu. Hovorkyňa však zdôraznila, že použitie liečiva je posudzované vždy pre konkrétny prípad. Dostupnosť a zabezpečenie liečby je teraz na ministerstve zdravotníctva a jednotlivých zdravotníckych zariadeniach.

"O prípadnom schválení klinickej štúdie s liečivom remdesivir a zaraďovaní pacientov do takého programu bude ŠÚKL s firmou Gilead ešte rokovať. Aktuálne ide o zaradenie do programu umožňujúceho liečbu pre individuálne schválených pacientov mimo klinické skúšky," dodala Peterová.

V USA testujú už niekoľko dní

Dovezenir lieku komplikuje prerušenie leteckého spojenia medzi USA a Európou. Premiér Andrej Babiš povedal, že Česko by mohlo pre liek poslať špeciálne lietadlo, záležitosť teraz štát rieši cez veľvyslanca. V Česku je aktuálne 396 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 52 viac ako v pondelok večer.

Klinické testy lieku Remdesivir začali v USA pred niekoľkými dňami. Lekári chcú do testov zapojiť dohromady 400 ľudí v 50 krajinách. Polovici z nich ho pritom dajú, zatiaľ čo zvyšku bude podané len placebo, teda látka bez účinku upravená do rovnakej podoby ako liek. Výsledky štúdie by mohli byť na konci marca.

Na COVID-19 zatiaľ neexistuje žiadny schválený liek ani vakcína. Lekári tak nakazeným podávajú len prípravky, ktoré zmierňujú symptómy choroby, medzi ktoré patrí horúčka, kašeľ a dýchavičnosť. V ťažkých prípadoch pomáhajú pacientom s dýchaním či okysličovaním krvi prístroje, aby sa zmiernila námaha pľúc a srdca.

U väčšiny nakazených prebieha infekcia mierne. Vyliečiť sa už podarilo celosvetovo asi 78-tisíc ľudí z celkom 178-tisíc nakazených. Počet nových prípadov v Číne ubúda, hlavné ohnisko je v súčasnej dobe Európa.

01 - Modified: 2020-03-18 11:03:10 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Hlásia nové prípady nákazy, celková bilancia sa blíži k stovke 02 - Modified: 2020-03-17 12:41:35 - Feat.: 0 - Title: Ako telo zápasí s koronavírusom? Zmapovali imunitnú reakciu pacientky 03 - Modified: 2020-03-17 15:21:44 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus: Krízu preň nečakáme, pri investíciách nepanikárte 04 - Modified: 2020-03-17 13:22:18 - Feat.: 0 - Title: Raritný slovenský liek na koronavírus 05 - Modified: 2020-03-17 13:32:23 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus v Taliansku: Odborníci odhadli, kedy príde vrchol epidémie
01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:30