Reuters
StoryEditor

Švédsku sa alternatívny prístup nevypláca: Má tisíce obetí a ekonomika aj tak kruto padne

10.05.2020, 19:40
Autor:
ČTKČTK
​Automobilka Volvo musela aj napriek absencii domácich reštrikcií zastaviť na niekoľko týždňov výrobu kvôli prerušeným dodávkam súčiastok zo zahraničia.

Švédsko zrejme čaká podobný prepad ekonomiky ako ostatné európske krajiny aj napriek tomu, že sa Štokholm rozhodol nezavádzať kvôli koronavírusu prísne reštriktívne obmedzenia obchodu a pohybu obyvateľov.

Podľa denníka The Financial Times to vyplýva z odhadov Európskej komisie aj švédskej centrálnej banky. Švédska vláda sa dnes ospravedlnila za zlyhanie pri starostlivosti o seniorov v domovoch s opatrovateľskou službou, ktoré pandémia v krajine silno zasiahla.

Švédsko sa rozhodlo v začiatkoch pandémie vydať inou cestou ako ostatné krajiny v Európe. Neuzatvorilo napríklad prvý stupeň základných škôl a škôlky a neobmedzilo ľuďom voľnosť pohybu.

​​​Vedenie štátu a lídri biznisu totiž varovali, že tvrdé obmedzenia by mohli ohroziť stav ekonomiky a v konečnom dôsledku viesť až ku spoločenských nepokojom.

Čísla hovoria jasne

Čísla o vývoji švédskeho hrubého domáceho produktu (HDP) za prvý štvrťrok zverejnené tento týždeň ukázali, že krajine sa darilo v porovnaní s ostatnými európskymi štátmi v marci lepšie. HDP škandinávskej krajiny zaznamenalo pokles o 0,3 percenta oproti prepadu o 3,8 percenta v krajinách platiacich eurom.

Ekonómovia však varujú, že prepad teraz očakávaný v ostatných európskych krajinách sa v dlhodobom horizonte nevyhne ani Švédsku. Európska komisia predpovedá pokles tamojšieho hospodárstva za celý tento rok o 6,1 percent, v celej EÚ potom o 7,4 percenta.

Švédska centrálna banka Riksbank čaká v krajine ešte významnejší prepad medzi siedmimi až desiatimi percentami.

Jedným z hlavných dôvodov je podľa ekonómov to, že Švédsko je malou otvorenou ekonomikou s rozvinutým spracovateľským priemyslom.

​Automobilka Volvo musela aj napriek absencii domácich reštrikcií zastaviť na niekoľko týždňov výrobu kvôli prerušeným dodávkam súčiastok zo zahraničia. "Konkurenčný postoj voči zvyšku sveta, ktorý robí pravý opak, prináša len obmedzený počet výhod," povedal David Oxley zo spoločnosti Capital Economics.

Vláda priznala zlyhanie

Švédska vláda dnes uznala, že zlyhala v starostlivosti o starších občanov. "Nepodarilo sa nám ochrániť našich seniorov (...) Je to zlyhanie celej spoločnosti. Musíme si z neho vziať poučenie, s touto pandémiou sme ešte neskoncovali," povedala dnes podľa agentúry AFP ministerka zdravotníctva a sociálnych vecí Lena Hallengrenová.

Asi desaťmiliónová krajina doteraz eviduje 3 200 ľudí, ktorí zomreli na ochorenie covid-19. Z nich takmer polovica pochádza z domovov pre seniorov.

Miestne médiá už týždne prinášajú správy z niektorých zariadení, kde viedol nedostatok ochranných pomôcok k situácii, že mnoho pracovníkov neprišlo do práce a v niektorých domovoch teda chýbal personál.

Ako koronavírus trápil seniorov

Podľa svedectiev sa niektorí seniori nakazili v nemocniciach, kam prišli s inými zdravotnými problémami, načo boli prevezení späť do opatrovateľských domov, kde sa potom vírus ďalej šíril. V jednom zariadení v Štokholme po nákaze koronavírusom zomrela tretina všetkých seniorov, ktorí tam bývali.

Vírus sa doteraz objavil vo viac ako polovici všetkých domovov pre seniorov vo Švédsku. Vláda pritom v začiatkoch pandémie vyhlásila, že ochrana ľudí nad 70 rokov je jej prioritou.

Podľa miestnych odborov stojí za nepriaznivou situáciou do značnej miery fakt, že až 40 percent zamestnancov v domoch s opatrovateľskou službou sú nekvalifikovaní zamestnanci s krátkodobými zmluvami, ktorí si väčšinou nemôžu dovoliť neprísť do práce ani, keď sú chorí. Veľa z nich navyše pracuje vo viacerých domovoch naraz, čím sa šírenie nákazy medzi domovmi ešte urýchlilo.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-03-20 08:30:52 - Feat.: 0 - Title: Výnimočný stav v Srbsku či kritika za ľahostajnosť vo Švédsku. Ako bojujú krajiny proti koronavírusu? 02 - Modified: 2020-03-27 16:20:06 - Feat.: 0 - Title: Šialený experiment? Švédsko si zvolilo inú cestu. Ľudia sedia v krčmách a vozia sa v plných autobusoch 03 - Modified: 2020-04-07 08:42:50 - Feat.: 0 - Title: Švédsko otáča, voľný režim sa končí. Vláda zavedie opatrenia proti šíreniu koronavírusu 04 - Modified: 2020-05-03 16:22:07 - Feat.: 0 - Title: Rozčarované Švédsko. Prísne opatrenia nezaviedli, ekonomika však bude trpieť rovnako ako ostatné
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany 05 - Modified: 2024-04-08 12:56:09 - Feat.: - Title: Švédsko vyhostilo čínsku novinárku s tým, že predstavovala bezpečnostnú hrozbu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:38