Natural 95: 1.35 eur Nafta: 1.29 eurFlickr/Grant Bishop
StoryEditor

Slovinsko mení zoznam bezpečných krajín: Vyškrtli Chorvátsko aj Česko

03.07.2020, 08:04
Autor:
ČTKČTK
Vláda rozhodla vo štvrtok a opatrenia začnú platiť od sobotňajšej polnoci.

Slovinsko zmenilo epidemiologické hodnotenie Chorvátska, Českej republiky a Francúzska a vyňalo ich zo zeleného zoznamu bezpečných krajín. Sú teraz ako menej bezpečné štáty na žltom zozname.

Slovinská agentúra STA informovala, že tieto štáty budú od sobotňajšej polnoci v Slovinsku medzi krajinami, ktorých občania budú musieť do 14 dňovej karantény, ak sa nepreukážu dokladmi o pobyte.

Ako informovalo české ministerstvo zahraničia, tranzit cez Slovinsko, napríklad do Chorvátska, bude naďalej možný. Minister zahraničia ČR Tomáš Petříček na twitteri oznámil, že o podmienkach vstupu Čechov do Slovinska dnes bude hovoriť so svojím slovinským náprotivkom.

Do krajiny len s potvrdením

Ako informoval vo štvrtok večer vládny hovorca Jelko Kacin, ľudia prichádzajúci do Slovinska budú musieť preukazovať miesto svojho pobytu alebo vlastníctvo nehnuteľnosti či lode v prázdninovej destinácii. Hovorca tiež povedal, že príkaz na karanténu sa bude vydávať už na hranici.

Agentúra STA píše, že zaradenie krajín na žltý zoznam znamená, že väčšina ich občanov prichádzajúcich do Slovinska musí do 14-dňovej karantény. Nevzťahuje sa to na Slovincov vracajúcich sa z týchto krajín ani na ľudí, ktorí sa preukážu dokladmi o pobyte.

Kým na takzvaný žltý zoznam "spadlo" Česko a Francúzsko, Belgicko a Holandsko Slovinci preradili na bezpečný, zelený zoznam.

Snažili sa oklamať systém

Slovinci, ktorí sú teraz v Chorvátsku, sa majú pripraviť na to, že na hranici budú musieť povedať, kde presne boli a dokázať to napríklad hotelovým účtom. Do karantény ísť nemusia.

​Podľa televízie N1 nie je prírastok nových nakazených v Chorvátsku jediným dôvodom nových opatrení Ľubľany.

Ukázalo sa, že pomerne veľa Slovincov alebo ľudí s právom trvalého pobytu v Slovinsku pri návrate do Slovinska cez Chorvátsko alebo Maďarsko oznámilo, že boli práve v týchto krajinách, zatiaľ čo v skutočnosti sa zdržiavali v Srbsku či Bosne a Hercegovine, teda v krajinách, ktoré sú na slovinskom červenom zozname stále nebezpečných štátov s vysokým počtom nakazených.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:20