StoryEditor

Tragédia v kostole

14.08.2007, 00:00
Spojené štáty sa ešte nestihli spamätať z aprílového vraždenia juhokórejského študenta na Virgínskej univerzite, keď krajinou otriasla nová dráma. Tentoraz sa paľba odohrala priamo v kostole počas bohoslužby v štáte Missouri.

Do miestnosti vtrhol ozbrojený muž a začal bezhlavo strieľať. Zabil troch ľudí, vrátane pastora. Najmenej päť ďalších zranil, niektorým sa podarilo utiecť. Po asi desaťminútovom vyjednávaní s políciou o osud rukojemníkov sa nakoniec vzdal. "Môže ísť o deformovaný pohľad na vieru, pri ktorom sa získava skreslený pohľad na hodnotu človeka," povedal HN psychológ Peter Klubert.
História sa opakuje
Prestrelka sa odohrala len pár mesiacov po tragédii na polytechnickej univerzite v štáte Virgínia, kde juhokórejský študent Čho Sung-huj zastrelil tri desiatky svojich spolužiakov. Masakra z Virgínie, ktorá sa počtom obetí zapísala medzi najtragickejšie v histórii USA, viedla dokonca k legislatívnym návrhom, ktorými si americké úrady "posvietia" aj na duševné zdravie kupcov zbraní. Práve Spojené štáty sú známe opakujúcimi sa masakrami, za ktorými stoja dobre vyzbrojení strelci. "Môže to byť učenie nápodobou, v tom zmysle, že sa chcem zviditeľniť a zopakovať niečo, kedy upozorním na seba a zanechám po sebe stopu. Ale skreslené je to, že táto stopa nie je prosociálna, ale skôr vedie ku škodám a ublíženiu druhému," povedal Klubert.
Omša s tragickým koncom
Poobednú omšu v španielskom jazyku v kostole Prvej kongregačnej cirkvi slávilo asi 50 pútnikov z Mikronézie od detí až po najstarších, keď tam vnikol ozbrojenec. Jedna z guliek, ktorú vypálil, zasiahla aj 44-ročného reverenda Kernala Rehobsona. Ten na mieste zraneniam podľahol. "Je to strašná tragédia, a o to horšia, že sa stala na mierumilovnom a pobožnom mieste viery," komentoval udalosť guvernér štátu Missouri Matt Blunt. Ozbrojený muž potom držal najmenej polovicu z pútnikov ako rukojemníkov. Neskôr sa vzdal pod tlakom zo strany polície. "Vo chvíli, keď pokus o záchranu slávil úspech, bolo v svätyni stále asi 20 ľudí," informoval šéf miestnej polície Dave McCracken.
Príbuzní veriacich
O motíve činu aj strelcovi, ktorý je už vo väzení, zatiaľ polícia mlčí. Podľa nej mohol mať útočník niekoľko pohnútok. Najpravdepodobnejšia sa ukazuje tá, že mal spor s príbuznými, ktorí patrili k veriacim. Hovorkyňa miestnej radnice Desiree Bridgesová potvrdila, že strelec mal v kostole príbuzných.
"Je to hrozné. Nemôžem pochopiť, prečo sa to stalo," pýta sa priateľka jedného z veriacich Patty Mendozová. Aj tentoraz bol muž dobre vybavený. Pri sebe mal dve malé ručné zbrane a jednu poloautomatickú pištoľ kalibra deväť milimetrov s veľkým zásobníkom. Polícia zatiaľ nevie, či bol aj členom cirkvi.

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Eurozóna má o pol percenta nižšie úroky 02 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna kopírovala maďarský forint
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:02