TASR/AP
StoryEditor

Lekári bojujú o život Putinovho najväčšieho súpera. Kremeľ ponúka pomoc

20.08.2020, 07:21
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Štyridsaťštyriročný opozičník Navaľnyj letel zo sibírskeho Tomsku do Moskvy, keď sa mu urobilo nevoľno.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj je v bezvedomí v nemocnici. Jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová na twitteri uviedla, že sa u neho prejavili príznaky otravy. Podľa agentúry RIA Novosti muselo lietadlo, v ktorom Navaľnyj cestoval, núdzovo pristáť. Miestni lekári uviedli, že bojujú o politikovo prežitie.

Štyridsaťštyriročný opozičník Navaľnyj letel zo sibírskeho Tomsku do Moskvy, keď sa mu urobilo nevoľno. Lietadlo preto núdzovo pristálo v Omsku, kde politika hospitalizovali.

Viac policajtov než lekárov

"Do liečenia boli zapojení špecialisti všetkých odborností. Stav pacienta je vážny," uviedli miestne úrady.

"Predpokladáme, že Alexeja otrávili niečím namiešaným do čaju. To bolo to jediné, čo ráno pil," napísala na twitteri Jarmyšová. "Alexej je teraz v bezvedomí," dodala. Leží podľa nej na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

Na mieste je už viac policajtov než lekárov, ktorí sú veľmi vyhýbaví ohľadom diagnózy; dorazili aj vyšetrovatelia, uviedla na twitteri Navaľného hovorkyňa.

"Lekári robia nielen to, čo môžu, ale reálne sa snažia zachrániť mu (Navaľnému) život," povedal zástupca primára Anatolij Kaliničenko podľa denníka Kommersant. Stav pacienta označil za stabilný a vraj sa pokročilo v zisťovaní diagnózy, ale nič konkrétnejšieho lekár nedodal.

Skôr novinárom povedal, že nie je isté, že pacient bol otrávený, avšak otrava je jednou zo zvažovaných možností. Na sociálnych sieťach a v ruských médiách sa objavili nepotvrdené správy, že podľa predbežnej diagnózy mohol byť Navaľnyj otrávený zatiaľ neupresnenou halucinogénnou látkou.

Kremeľ želá skoré uzdravenie

Kremeľ zaželal svojmu odporcovi skoré uzdravenie a ústami hovorcu Dmitrija Pešková prisľúbil pomôcť, ak by si Navaľnyj prial liečiť sa v zahraničí, uviedol denník Vedomosti.

"Na začiatku letu šiel (Navaľnyj) na toaletu a nevrátil sa. Začal sa cítiť naozaj zle. Kričal od bolesti," vykreslil na internete spolucestujúci Pavel Lebedev.

Majiteľ kaviarne na letisku v Tomsku povedal agentúre Interfax, že preveruje "všetky okolnosti", za ktorých Navaľnyj v tomto podniku vypil čaj, a to aj za pomoci kamerových záznamov.

Lukašenko ho obvinil

Jarmyšová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy vyjadrila presvedčenie, že otrávenie Navaľného má spojitosť s kampaňou pred septembrovými regionálnymi voľbami.

"Niet pochýb o tom, že Navaľného otrávili za jeho politický postoj a činnosť," napísal na twitteri právnik Navaľného nadácie Viačeslav Gimadi.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Navaľného minulý týždeň obvinil z organizovania protestov proti výsledkom prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta. Lukašenko však svoje tvrdenia nepodporil žiadnymi dôkazmi.

Bojovník proti korupcii

Navaľnyj je vedúca osobnosť ruskej liberálnej opozície a bojovník proti korupcii. Zároveň je ostrým kritikom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a v minulosti bol viackrát zadržaný. Takisto bol terčom opakovaných vyhrážok. Navaľnyj dosiahol postavenie vodcu opozície, teší sa povesti charizmatického rečníka a najvýraznejšieho Putinovho súpera.

Pred rokom musel ísť počas pobytu vo väzení do nemocnice, údajne kvôli alergickej reakcii. Navaľnyj vtedy uviedol, že mohol byť otrávený. Incident z minulého roka pripomenula teraz aj Navaľného hovorkyňa.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v roku 2018 dospel k záveru, že opakované zadržiavanie Navaľného ruskými úradmi medzi rokmi 2012 a 2014 bolo politicky motivované.

Navaľnyj nie je jediný predstaviteľ ruskej opozície, u ktorého sa prejavili príznaky otravy, pripomína AP. Člena ruskej skupiny Pussy Riot Piotra Verzilova museli v roku 2018 prijať do nemocnice v Berlíne po tom, ako sa uňho prejavili príznaky otravy. Z rovnakých dôvodov v rokoch 2015 a 2017 hospitalizovali jedného z vodcov ruskej opozície Vladimira Kara-Murzu.

01 - Modified: 2017-12-25 17:58:50 - Feat.: 0 - Title: Putinovmu rivalovi zakázali v Rusku kandidovať na prezidenta, Navaľnyj sa mieni odvolať 02 - Modified: 2018-09-09 06:33:41 - Feat.: 0 - Title: Google pred voľbami v Rusku stiahol z YouTube videá opozičného lídra Navaľného 03 - Modified: 2018-09-24 06:02:09 - Feat.: 0 - Title: Ruský opozičný líder Navaľnyj bol zadržaný krátko po prepustení z väzenia 04 - Modified: 2018-10-14 06:28:32 - Feat.: 0 - Title: Ruský opozičný politik Navalnyj bol prepustený z moskovského väzenia 05 - Modified: 2019-12-26 10:22:47 - Feat.: 0 - Title: Ruská polícia zadržala opozičného lídra Navaľného. Po chvíli ho prepustila
01 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:56