TASR/AP
StoryEditor

Tusk navrhol manželov Cichanovských nominovať na Nobelovu cenu za mier

09.09.2020, 16:29
Autor:
TASRTASR
Bol by to podľa Donalda Tuska silný signál, aby EÚ vzdala hold všetkým Bielorusom, ktorí sa zapojili do "mierumilovného hnutia".

Predseda najväčšieho nadnárodného politického subjektu v EÚ - Európskej ľudovej strany (EPP) - Donald Tusk navrhol v stredu nominovať Siarheja a Sviatlanu Cichanovských na Nobelovu cenu za mier. Tusk to napísal vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Na vysvetlenie dodal, že by to bol "silný signál, ak by EÚ nominovala Sviatlanu Cichanovskú a jej manžela Siarheja, ktorý je stále vo väzení, na Nobelovu cenu za mier, aby (takto) vzdala hold všetkým Bielorusom zapojeným do tohto najmierumilovnejšieho hnutia za posledné roky".

Tusk sa v stredu v príhovore k poslancom Európskeho parlamentu za EPP poďakoval za ich "angažovanosť a jednoznačnú podporu našim bieloruským priateľom". Dodal, že "nikto z nás nevie, ako a kedy sa ich boj za slobodu skončí, ale všetci vieme, na čej strane je právo".

Po zverejnení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta, vypukli v krajine nebývalé masové protesty proti ich víťazovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý je pri moci od roku 1994 a v nedávnych voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov.

Jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Uznať výsledky volieb odmietla aj Európska únia.

​Cichanovská opustila Bielorusko v noci na 11. augusta a odcestovala do Litvy. V stredu zavítala do Poľska, kde sa vo Varšave stretla aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým.

Morawieckého vláda v predchádzajúcich týždňoch oznámila sériu opatrení na pomoc Bielorusku vrátene poskytnutia štipendií a pozícií na poľských univerzitách pre bieloruských študentov a akademikov, pripomína AFP.

Poľský premiér v stredu povedal, že Poľsko plánuje Európskej únii predstaviť hospodársky plán s cieľom poskytnúť ďalšiu pomoc.

Podobne ako Poľsko sa v pomoci bieloruskej opozícii angažujú aj pobaltské štáty.

01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:58