Mafra/Zdeněk Němec
StoryEditor

Prymula mení stratégiu: Česko spúšťa tvrdé opatrenia, obmedzí aj wi-fi v nákupných centrách

08.10.2020, 17:13
Autor:
redrediDnesiDnes
Vláda Andreja Babiša zatvorí kultúru, šport a obmedzí školy aj krčmy.

Na dva týždne sa česká vláda rozhodla od pondelka zatvoriť všetky divadlá, kiná aj zoologické záhrady. Zmrazí tiež športové aktivity, ktoré sa konajú vo vnútorných zariadeniach.

Už od zajtra zostanú zatvorené fitness centrá, bazény aj kúpaliská. Sprísnené opatrenia sa dotknú aj reštaurácii a barov - od začiatku týždňa budú otvorené len do 20. hodiny, čiže od dve hodiny kratšie, ako tomu bolo doteraz.

V súvislosti so školstvom prejdú žiaci základných škôl na druhom stupni na striedavú výučbu. V obchodných centrách bude obmedzené používanie wi-fi, aby sa tam neschádzali deti a tínedžeri. Všetky zmeny po včerajšom rokovaní vlády oznámil minister zdravotníctva Roman Prymula.

"Sľuboval som, že začneme miernejšími opatreniami a potom pridáme, ak to bude situácia vyžadovať, opatrenia tvrdšie. Ja sa za to musím ospravedlniť, pretože tá situácia, ktorá nastala v týchto dňoch, je natoľko alarmujúca, že som túto stratégiu bol nútený zmeniť," povedal po mimoriadnom rokovaní vlády minister zdravotníctva Roman Prymula.

V obchodných centrách bude obmedzené wi-fi, aby sa tam nezhromažďovali deti.

„Máme tu veľký segment populácie, ktorý sa k opatreniam stavia negatívne,“ uviedol minister. Na 14 dní budú tiež prerušené všetky vrcholové športové súťaže vrátane hokejovej či futbalovej ligy. Výnimku dostanú medzištátne stretnutie, ktoré sa ale budú konať bez divákov a v obmedzenom režime.

Obmedzenia sa nevyhnú ani školám. Všetky vysoké školy prechádzajú od pondelka na on-line výučbu. Ešte pred rokovaním vlády o chystaných opatreniach hovoril s predsedami strán opozície aj premiér Andrej Babiš a Roman Prymula prostredníctvom videokonferencie.

Líder ODS Petr Fiala následne vyzval občanov k dvom týždňom disciplíny a sebazaprenia. „Situácia je podľa aktuálnych informácii extrémne zlá. Prosím vás preto o zodpovedné konanie. Musíme sa pokúsiť šírenie vírusu zastaviť. Už to nemá nič spoločné s bežným politickým súperením,“ uviedol Fiala vo vyhlásení pre občanov.

V Česku za včerajšok hlásili rekordný počet 5046 nakazených na koronavírus. 

01 - Modified: 2024-05-09 16:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili vakcínu, ktorá môže chrániť pred budúcimi koronavírusmi 02 - Modified: 2024-05-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Google spustil v Česku svoj obchod. Naši susedia si tak kúpia Pixely oficiálnou cestou 03 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky 04 - Modified: 2024-05-07 10:34:51 - Feat.: - Title: Priemyselná výroba v Česku v marci klesla a obchodný prebytok vzrástol 05 - Modified: 2024-05-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Tajná česká misia do Sýrie: delegáciu prezradila fotografia v agentúre. Prečo rokovala s Asadovým režimom?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 02:12