Reuters
StoryEditor

Cichanovská dala bieloruskému režimu tvrdé ultimátum, hrozí celoštátnym štrajkom

13.10.2020, 15:39
Autor:
ČTKČTK
Vyhlásenie poprednej predstaviteľky opozície je reakciou na zásah polície na protestnej akcii dôchodcov.

Bieloruská polícia zadržala po pondelňajšej protestnej akcii penzistov najmenej 186 ľudí, uviedla agentúra Ria Novosti s odkazom na bieloruské ministerstvo vnútra.

Ľudia vyšli do ulíc vo večerných hodinách v reakcii na to, že sa popoludní polícia v Minsku nerozpakovala použiť proti starším ľuďom také prostriedky ako slzný plyn či zábleskové granáty.

Čelná predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanouská dala dnes bieloruským predstaviteľom ultimátum - do 25. októbra požaduje rezignáciu Alexandra Lukašenka a splnenie ďalších požiadaviek, inak má v úmysle zorganizovať celoštátny štrajk.

V pondelok popoludní sa polícia pokúsila rozohnať protestné pochody dôchodcov v niekoľkých bieloruských mestách. V metropole sa uchýlila k tvrdým opatreniam, čo podnietilo obyvateľov Minsku pobúrených takýmto konaním, aby večer vyšli do ulíc, kde proti nim opäť tvrdo zasiahli príslušníci bezpečnostných zložiek.

Niektorí zo zadržaných boli podľa organizácie na ochranu ľudských práv Vjasna, ktorá zverejnila zoznam viac ako sedemdesiatich z nich, surovo zbití, niekoľko z nich musela z miesta odviezť sanitka. Medzi zatknutými bolo tiež niekoľko maloletých vrátane 13-ročného chlapca, ten bol neskôr prepustený.

V reakcii na súčasné dianie v Bielorusku dnes niekdajšia prezidentská kandidátka Cichanovská, ktorá sa po augustových voľbách na nátlak úradov uchýlila do susednej Litvy, vyzvala režim, aby do 25. októbra zaistil Lukašenkov odchod, ukončil násilie v uliciach a prepustil všetkých politických väzňov.

V opačnom prípade chce 26. októbra začať celonárodný štrajk, blokádu ciest a bojkot obchodov vlastnených štátom.

"Máte 13 dní, aby ste splnili tri podmienky. Máme 13 dní, aby sme sa pripravili a po celú túto dobu budú Bielorusi pokračovať v pokojných, ale vytrvalých protestoch," oznámila Cichanovská na sociálnej sieti Telegram.

V Minsku a ďalších bieloruských mestách neutíchajú hromadné protesty od augustových prezidentských volieb.

Volebná komisia ohlásila, že víťazom volieb sa stal dlhoročný vodca Lukašenko, hoci mnohí sú presvedčení, že voľby boli sfalšované a v skutočnosti vyhrala Cichanovská. Na nedeľnej demonštrácii bieloruské úrady zadržali 713 ľudí.

Námestník bieloruského ministra vnútra v pondelok v reakcii na protesty z predošlého dňa pohrozil, že úrady v prípade potreby použijú na potláčanie nepokojov zbrane.

"V mene ministerstva vnútra oznamujem: neopustíme ulice a zaistíme poriadok v krajine. Príslušníci orgánov vnútra a vnútorných vojsk v prípade nutnosti použijú špeciálne prostriedky a bojové zbrane," uviedol námestník na oficiálnom účte ministerstva na sociálnej sieti Telegram, jeho vystúpenie potom bolo zverejnené na platforme YouTube .

Pondelkový pochod bol už druhou akciou bieloruských dôchodcov. Prvýkrát sa zišli 5. októbra v centre Minsku, na transparentoch boli slogany ako "penzisti sú za zmeny" alebo "Neverím Lukašenkovi, BT, RT (bieloruská televízna spoločnosť a televízna sieť Russia Today, pozn. red) a poslancom, verím svojim deťom a Svetlane Alexijevičovej (držiteľke Nobelovej ceny za literatúru a opozičnej aktivistke, pozn. red)".

01 - Modified: 2022-02-01 13:17:24 - Feat.: - Title: Attenborough, Cichanovská či pápež. Pozri sa, kto môže tento rok získať Nobelovu cenu za mier 02 - Modified: 2021-12-14 11:44:31 - Feat.: - Title: Manžel Cichanovskej ide na 18 rokov do väzenia. Je to verejná pomsta diktátora, reagovala 03 - Modified: 2021-12-14 11:32:48 - Feat.: - Title: Bieloruského aktivistu Cichanovského odsúdili na 18 rokov väzenia. Jeho manželka označila verdikt za nezákonný 04 - Modified: 2021-08-12 14:59:38 - Feat.: - Title: V Bielorusku zadržali Lukašenkovho súpera z volieb, dôvody nie sú známe 05 - Modified: 2021-07-07 18:56:28 - Feat.: - Title: Litva a Bielorusko si navzájom vyhostili diplomatov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:50