Reuters
StoryEditor

V Bielorusku zadržali Lukašenkovho súpera z volieb, dôvody nie sú známe

12.08.2021, 16:53
Autor:
TASRTASR
V rámci policajnej operácie, ktorá sa uskutočnila 11. augusta, bolo zadržaných viacero delegátov platformy Schod.

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali vo štvrtok ráno Andreja Dzmitryjeva, ktorý vlani kandidoval v prezidentských voľbách v Bielorusku. Dôvody jeho zadržania nie sú známe, informoval spravodajský web Belsat.eu.

Dzmitryjev je okrem iného delegátom digitálnej platformy Zhromaždenie (v bieloruštine Schod), ktorá bola vytvorená ako priestor na vyjadrenie záujmov a názorov bieloruského národa.

​Ako poznamenala rozhlasová stanica RFI, Schod je alternatívou k celobieloruskému ľudovému zhromaždeniu, ktoré na podporu a v záujme presadenia svojich zámerov pravidelne zvoláva Alexandr Lukašenko.

Vznik opozičnej platformy

Platforma Schod bola spustená 6. januára tohto roku. Ako cieľ si stanovila "poskytnúť každému občanovi Bieloruska možnosť voliť predstaviteľov, ktorí budú zastupovať jeho záujmy, alebo byť volený".

Ako dôvod pre vznik tejto platformy poslúžili výzvy bieloruského vedenia k občanom, aby nominovali svojich zástupcov na vedenie celospoločenského a celoštátneho dialógu.

Keď však Lukašenko vo februári zvolal spomínané ľudové zhromaždenie, pozvanie naň nedostal žiaden zo zástupcov novej platformy - všetci delegáti boli výlučne nominovaní so súhlasom a podporou orgánov Lukašenkovho režimu.

V rámci policajnej operácie, ktorá sa uskutočnila 11. augusta, bolo zadržaných viacero delegátov platformy Schod. Medzi zadržanými je aj bývalý veľvyslanec Bieloruska v SR Ihar Leščeňa, ktorý ako jeden z prvých verejných činiteľov vlani odsúdil brutálne násilie voči demonštrantom v Bielorusku.

Web Belsat.eu vo štvrtok dodal, že z asi 30 zadržaných aktivistov Schodu ich už medzičasom polícia prepustila na slobodu asi 20. V bytoch a domoch všetkých zadržaných sa uskutočnili policajné prehliadky.

Belsat.eu pripomenul, že polícia už pred mesiacom urobila prehliadku v sídle združenia Hovor pravdu, v ktorom sa angažuje Dzmitryjev. Stalo sa tak v rámci policajnej operácie, ktorá bola zameraná na mimovládne organizácie.

Snaha vytvoriť stranu

Organizácia Hovor pravdu je zaregistrovaná ako občianske združenie, ale Dzmitryjev tento rok zverejnil zámer vytvoriť na jej základe politickú stranu s pracovným názvom Naša strana.

Vo vlaňajších prezidentských voľbách Dzmitryjev nestiahol svoju kandidatúru v prospech Sviatlany Cichanovskej, ale vyjadril pripravenosť koordinovať s ňou svoj postup.

Podporil aj požiadavku na prepustenie politických väzňov a demokratické reformy a aktívne sa zapojil do masových protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po vyhlásení Alexandra Lukašenka za víťaza prezidentských volieb.

Lukašenko je v najvyššej ústavnej funkcii od roku 1994, pričom jeho vyhlásenie za víťaza vlaňajších prezidentských volieb vyvolalo v Bielorusku bezprecedentné masové protesty.

Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli tieto voľby sfalšované. Bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 02 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 05 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:09