Reuters
StoryEditor

Útočník v Nice brutálne vraždil nožom, vo Francúzsku platí najvyššia výstraha pred terorizmom

29.10.2020, 09:06
Autor:
ČTKČTK
Jeden človek bol po útoku podľa starostu mesta Christiana Estrosiho zadržaný.

Útočník s nožom pri útoku na kostol v juhofrancúzskom prímorskom meste Nice odrezal hlavu žene a zabil dvoch ďalších ľudí. Informovala o tom dnes polícia.

Páchateľ útoku bol podľa starostu mesta Christiana Estrosiho zadržaný. Vyšetrovanie prípadu s podozrením na vraždu s teroristickým motívom a pokusu o vraždu si vzala na starosť protiteroristická prokuratúra.

Podľa policajných zdrojov dnes tiež pri Avignone ohrozoval okoloidúcich zbraňou muž, polícia ho však zastrelila.

Premiér Jean Castex v parlamente oznámil, že po útoku v Nice platí v celom Francúzsku najvyšší stupeň varovania pred terorizmom. V piatok podľa neho zasadne obranná rada štátu. Posilnená bude bezpečnosť budov, verejných miest a dopravy.

Páchateľ útoku bol po útoku podľa starostu mesta Christiana Estrosiho zadržaný. Starosta na twitteri napísal, že išlo pravdepodobne o teroristický útok.

Minister vnútra Gérald Darmanin potvrdil, že v Nice sa odohráva policajná operácia. Francúzska polícia na twitteri uviedla, že pri kostole Notre-Dame v Nice sa odohrala "veľmi vážna udalosť".

"Potvrdzujem, že všetko nasvedčuje tomu, že pri bazilike Notre-Dame v Nice sa odohral teroristický útok," napísal starosta Estrosi. Starosta neskôr novinárom povedal, že útočník počas činu aj po zadržaní políciou prevolával arabsky Alláh akbar (Boh je veľký). Podozrivý je teraz podľa neho v nemocnici. Dvaja ľudia boli zabití vo vnútri kostola, jednou z obetí je správca kostola, ktorý je najväčší v Nice.

Podľa Reuters polícia ozbrojená automatickými zbraňami vytvorila okolo kostola na triede Jeana Medecina, ktorý je hlavné nákupné ulicou v Nice, bezpečnostné kordón. Na miesto prišli sanitky aj hasičské vozidlá. Podľa agentúry AP boli počuť aj výbuchy pri odstraňovaní podozrivých predmetov.

Poslanci Národného zhromaždenia v Paríži už držali minútu ticha za obete útoku a predseda parlamentu Richard Ferrand schôdzu prerušil.

Francúzsko sa ešte nespamätalo z brutálneho útoku na stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, ktorému tento mesiac mladík čečenského pôvodu odrezal hlavu za to, že pri výučbe ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Následné obhajovanie práva na karikatúry i rúhanie zo strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyvolalo hnev časti moslimského sveta a vlády niektorých moslimských krajín vinia Macrona z šírenia protiislamskej propagandy. Zatiaľ nie je jasné, či s tým dnešné útok nejako súvisí.

V Nice sa veľký teroristický útok odohral 14. júla 2016, kedy do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok nabehlo nákladné auto. Zahynulo vtedy 86 ľudí. Útočníkom bol 31-ročný Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel, polícia ho zastrelila.

Útok v Nice odsúdila francúzska biskupská konferencia aj združenie francúzskych moslimov. O 15:00 sa majú na pamiatku obetí v kostoloch celého Francúzska rozoznieť zvony. Útok odsúdili napríklad aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, Kremeľ, premiéri Británie, Talianska, Holandska alebo ČR, špičky EÚ, ale aj Vatikán či Turecko.

Práve turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pritom v posledných dňoch ostrými slovami útočil na Macrona a Francúzsko kvôli postoju ku karikatúram. "Rozhodne odmietame útok, ktorý bol dnes spáchaný v kostole Notre-Dame v Nice ... a vyjadrujeme sústrasť blízkym obetí," uviedlo turecké ministerstvo zahraničia.

Dnes sa odohral závažný incident tiež v obci Montfavet blízkosti juhofrancúzskeho Avignonu. Polícia tam zastrelila muža, ktorý okoloidúcich ohrozoval zbraňou. Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 mal nôž a volal "Alláhu akbar". Podľa DPA však zatiaľ nič nenasvedčuje teroristickému činu.

01 - Modified: 2020-10-20 20:23:50 - Feat.: 0 - Title: Macron avizuje tvrdé opatrenia proti islamistickým zoskupeniam vo Francúzsku 02 - Modified: 2020-10-24 18:48:54 - Feat.: 0 - Title: Macron chce zakročiť proti islamskému separatizmu. Erdogan mu odporučil vyšetrenie 03 - Modified: 2020-10-25 05:43:46 - Feat.: 0 - Title: Erdogan urážal Macrona, ten reagoval povolaním veľvyslanca 04 - Modified: 2020-10-27 10:14:26 - Feat.: 0 - Title: Moslimovia po celom svete sa búria proti Macronovi
01 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:51:33 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku muž zaútočil nožom na dve dievčatá, ľahko ich zranil 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:53