Reuters
StoryEditor

Rakúsko zavádza druhý lockdown. Bolo to nevyhnutné, hovorí kancelár Kurz

31.10.2020, 17:35
Autor:
ČTKČTK
V posledných týždňoch v Rakúsku výrazne rastie počet prípadov nákazy koronavírusom, ktorý je výrazne vyšší než na jar.

Kvôli rýchlemu nárastu počtu nakazených koronavírusom v posledných dňoch zavedie Rakúsko od utorka 3. novembra zákaz nočného vychádzania. Zrušená bude veľká väčšina spoločenských akcií, reštaurácie budú smieť fungovať len cez výdajová okienka či prostredníctvom donáškovej služby.

Zavrieť budú musieť múzea, divadlá či plavecké bazény a hotely nebudú môcť ubytovať turistov. Sprísnenie opatrení dnes podľa agentúry APA oznámil kancelár Sebastian Kurz.

"Od utorkovej polnoci do konca novembra bude (v Rakúsku) druhý lockdown," vyhlásil na sobotňajšej tlačovej konferencii Kurz.

Zákaz návštev

Rakúšania nebudú smieť vychádzať z domovov od ôsmej hodiny večernej do šiestej hodiny rannej. Výnimkou budú cesty do práce, venčenie psa, zdravotnej prechádzky či starostlivosť o príbuzných.

"Väčšina chorôb sa odohráva medzi ľuďmi, ktorí sa poznajú a majú sa radi," uviedol Kurz s tým, že opatrenie bude "de facto zákazom návštev".

Gastronomické podniky, teda reštaurácie, bary či kaviarne, nebudú smieť od utorka prijímať hostí, pričom výdajné okienka budú povolené len do ôsmej hodiny večer.

​V hoteloch sa budú môcť ubytovať len tí, ktorí cestujú za prácou. Všetky verejné podujatia okrem profesionálneho športu budú od utorka zakázané. Stretávať sa súkromne budú môcť len dve rodiny naraz.

Jemnejšie ako na jar

Oproti jarnej vlne koronavírusu však tentoraz nejde o úplné uzavretie života v krajine. Otvorené zostanú obchody, priemyselné podniky, škôlky a základné školy. Stredné školy a univerzity prejdú na dištančnú výučbu.

"Rozhodnutie sa nám nerobilo ľahko, ale bolo nevyhnutné," vyhlásil Kurz. Podľa kancelára vládu ku kroku viedlo hroziace vyčerpanie kapacít rakúskych nemocníc, najmä lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

​Kurz ďalej uviedol, že štát chce podnikateľom nahradiť ušlý zisk vo výške 80 percent v porovnaní s novembrom minulého roka. Celkové náklady na toto opatrenie vyčíslil minister financií Gernot Blumel na jednu miliardu eur.

Kedy príde efekt opatrení

V nedeľu bude sprísnenie reštrikcií schvaľovať parlament, platné majú byť do 30. novembra. Zákaz nočného vychádzania bude musieť legislatívny orgán schvaľovať každých desať dní.

Vláda očakáva, že opatrenia sa prejavia na znížení počtu novo nakazených najskôr za týždeň až 14 dní. "Zostávam optimistom a stojím si za tým, že najneskôr do budúceho leta sa budeme môcť vrátiť k fungovaniu, na ktoré sme zvyknutí," povedal Kurz.

V deväťmiliónovom Rakúsku v posledných dňoch počty novo nakazených opakovane prekonávali rekordy a vláda sa začala obávať nedostatku nemocničných kapacít. Dnes oznámili úrady 5 349 nakazených za posledných 24 hodín, čím krajina zostala len ľahko za doterajším maximom 5 627 infikovaných ohlásených v piatok. Pacientov vyžadujúcich hospitalizáciu pribudlo za posledný deň 64, celkovo ich je už 1803.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 04 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:28