TASR/Ronald Zak
StoryEditor

Teroristický útok vo Viedni: Zomrelo päť ľudí, ďalší sú vážne zranení

02.11.2020, 20:13
Minister vnútra Karl Nehammer potvrdil, že zjavne ide o terorizmus.

Útok z pondelkového večera v centre Viedne, ktorý si vyžiadal životy štyroch civilistov a pri ktorom bolo zranených 17 ďalších ľudí, z toho šesť vážne, spáchal stúpenec teroristickej organizácie Islamský štát.

Uviedol to dnes ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Útok spáchal dvadsaťročný sympatizant Islamského štátu Kujtim Fejzulai s koreňmi v Severnom Macedónsku. Mal pas tejto krajiny aj rakúsky pas a minulý rok bol odsúdený v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii, priblížil neskôr minister.

​Polícia však ďalej pracuje s verziou, že páchateľov mohlo byť viac. Útočníci mohli byť maximálne štyria, povedal dnes hovorca ministerstva vnútra na dotaz APA.

Už v noci polícia prehľadala dom zastreleného atentátnika. Podľa APA vykonala prehliadky aj v domoch z okolia útočníka a zadržala niekoľko ľudí.

Uzatvorená je stále oblasť v centre Viedne, kde sa útok v pondelok okolo ôsmej večer stal. Nefunguje tam ani verejná doprava, autobusy sú odklonené, električky nezastavujú na zastávkach blízko zóny. Polícia vyzvala obyvateľov, aby radšej nevychádzali z domov a vyhli sa centru.

Sedem vážne zranených

Obeťami útočníka sa stali dvaja muži a dve ženy, ďalších 17 osôb je zranených, z toho sedem vážne.

Útok sa stal v štvrti známej nočným životom, kde sa tiež nachádza židovská synagóga. Pozadie atentátu však ďalej zostáva nejasné.

Podľa polície mal útočník pri sebe automatickú zbraň, pištoľ a mačetu a tiež atrapu pásu s výbušninami. Zlikvidovaný policajta bol o 20:09 SEČ, uviedla dnes APA.

Opatrenia aj na Slovensku

Preventívne opatrenia v súvislosti s útokom vo Viedni prijala aj slovenská polícia. Na hraničných priechodoch s Rakúskom zaviedla kontroly. 

"Som zhrozený z včerajšieho útoku, odsudzujem takéto konanie. Úprimnú sústrasť obetiam a pozostalým. Hodinu po útoku sme prijali opatrenia na Slovensku. Vykonávame kontroly na hraniciach a strategických miestach. Komunikujeme aj s partnermi z okolitých krajín," reagoval dočasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

Polícia informovala, že na miesta, ktoré boli vyhodnotené ako rizikové, boli ihneď vyslané policajné hliadky. Posilnený bol výkon služby a vykonávali sa cestné a železničné kontroly, ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (Kompa Záhorská Ves–Angern).

Kurz: Je to boj medzi civilizáciou a barbarstvom

Kvôli atentátu rokuje dnes od 9.00 hod prostredníctvom videokonferencie rakúska vláda. Kancelár Sebastian Kurz vystúpil s prejavom k národu.

Útok bol podľa neho bez všetkej pochybností islamistickým činom z nenávisti voči rakúskemu spôsobu života.

Národu prisľúbil ochranu demokracie a vypátranie strojcov teroristického činu."Je to boj medzi civilizáciou a barbarstvom," uviedol.

Súčasť "zúčtovania" 

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom.

Tie sú podľa slov islamistu "súčasťou zúčtovania" za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.

V rámci koalície proti aktivitám teroristickej organizácie IS bojujú v Sýrii a Iraku desiatky štátov. Rakúsko sa síce k tejto koalícii pridalo, no nepodieľa sa na nej nijakými vojenskými príspevkami, konštatuje APA.

Trump i Turecko

Americký prezident Donald Trump odsúdil pondelkový teroristický útok, bol podľa neho "ďalším podlým teroristickým činom v Európe", informovala v utorok tlačová agentúra DPA.

"Modlíme sa za Viedenčanov. Tieto hrozné útoky na nevinných ľudí sa už musia skončiť. Spojené štáty stoja pri Rakúsku, Francúzsku a celej Európe v boji proti teroristom vrátane tých radikálnych islamistických," napísal Trump na sociálnej sieti Twitter.

K odsúdeniu útoku sa pridalo aj Turecko. "So zarmútením sme prijali správy, že teroristický útok vo Viedni si vyžiadal mŕtvych a zranených. Ostro odsudzujeme tento čin a vyjadrujeme sústrasť rodinám tých, ktorí prišli o svoje životy, a zraneným prajeme skoré uzdravenie. Turecko ako krajina, ktorá desaťročia zápasí s rozličnými formami terorizmu, vyjadruje solidaritu s rakúskym ľudom," uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

01 - Modified: 2020-10-03 14:15:02 - Feat.: 0 - Title: Z Náhorného Karabachu hlásia intenzívne boje. Zastavili sme rozsiahly útok, tvrdí Jerevan 02 - Modified: 2020-10-16 20:12:17 - Feat.: 0 - Title: Útok v Paríži. Bol pri ňom sťatý muž 03 - Modified: 2020-10-29 15:51:37 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko nasadí v uliciach ďalších vojakov. Útoku čelí celá krajina, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2020-10-29 20:02:00 - Feat.: 0 - Title: Moslimovia majú právo zabiť milióny Francúzov, vyhlásil v deň útoku v Nice expremiér Malajzie
01 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 03 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 04 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu 05 - Modified: 2024-04-14 14:05:39 - Feat.: - Title: Izrael odpovie Iránu činmi, nie slovami, tvrdí armáda. Svet vyzýva na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:36