Reuters
StoryEditor

Tučná korytnačka hore bruchom. Televízie uťali Trumpov prejav kvôli konšpiráciám

06.11.2020, 10:51
Autor:
lesalesadvojdvoj
Donald Trump predniesol ďalší televízne prejav, prenos avšak po niekoľkých minútach prerušilo množstvo staníc.

Počas tlačovej konferencie sa Trump opäť nechal počuť, že voľby vyhral, ale víťazstvo mu počas sčítania hlasov kradne skorumpovaná mašinéria ovládaná jeho súpermi z radov demokratov.

"Ak by už všetky platné hlasy boli spočítané, stal by som sa víťazom volieb ja," povedal Trump. Príčina podľa neho leží vo sfalšovanom korešpondenčnom hlasovaní, ktorého sa mala dopustiť práve Demokratická strana.

Prejav plný lží a konšpirácií

​Jeho niekoľkominútový prejav vysielalo najmenej sedem celoštátnych televízií vrátane NBC, CBS a ABC. Prerušili ho pred koncom a svoj krok zdôvodnili tým, že Trump nepriniesol pre svoje tvrdenia žiadne dôkazy a že sa dopúšťa šírenia konšpiračných teórií.

"Prezident Trump bez dôkazov označil prezidentské voľby za skorumpované a podvodné. Prerušili sme vysielanie jeho prejavu a odstránili ho zo všetkých našich platforiem," napísala šéfeditorka USA Today. Podľa šéfeditorky je prácou novinárov šíriť pravdu a nie konšpirácie, napísala na oficiálnom Twitteri.

"Toto je prezident Spojených štátov. Toto je najmocnejší človek na svete. A my ho vidíme ako tučnú korytnačku, ktorá sa obrátená na pancier mrská na slnku," povedal politický komentátor Anderson Cooper.

"V celom osemnásťminútovom Trumpovom vystúpenie padlo viac klamstiev než v celých amerických prezidentských voľbách," dodal ďalší z komentátorov.

Nie je to prvýkrát, čo bol Trumpov prejav prerušený. Už v stredu nad ránom, dávno pred sčítaním všetkých volebných hlasov, sa prezident v krátkom prejave označil za víťaza.

Niektoré televízne stanice prenos z Bieleho domu zastavili a namiesto toho divákom pripomenuli skutočný stav volebného súboja.

Kritika aj od republikánskych politikov

Kritiku za výroky, ktorými Trump spochybňuje regulárnosť volieb, si prezident vyslúžil aj od niektorých republikánskych politikov.

Bývalý republikánsky kandidát na prezidenta Rick Santorum označil Trumpove slová za nezodpovedné. "Žiadny zvolený republikán sa za toto vyhlásenie nepostaví. Ani jeden z nich," povedal stanici CNN. Podľa neho nebola väčšina prezidentových obvinení na tlačovej konferencii založená na faktoch.

Ku kritike sa pripojil aj republikánsky guvernér štátu Maryland Larry Hogan. Na Twitteri napísal, že pre prezidentove výroky, ktoré "podkopávajú náš demokratický proces", neexistuje žiadne ospravedlnenie.

Kongresman Adam Kinzinger vyjadril želanie, aby bol každý legálny hlas započítaný. "Ak máte legitímne obavy kvôli podvodom, predložte dôkaz a podajte žalobu na súde. Prestaňte šíriť vyvrátené dezinformácie," napísal.

Niektorí republikáni sa však naopak jasne postavili za prezidenta. "Môžem vám povedať, že prezident je naštvaný, ja som naštvaný a voliči by mali byť naštvaní," uviedol texaský senátor a niekdajší uchádzač o prezidentskú kandidatúru Ted Cruz vo vysielaní stanice Fox News. Za Donaldom Trumpom stojí aj viceprezident Mike Pence.

01 - Modified: 2020-11-05 16:53:56 - Feat.: 0 - Title: Trump chce právne napadnúť výsledky v štátoch, kde vyhral Biden 02 - Modified: 2020-11-05 20:37:43 - Feat.: 0 - Title: Biden nezastupuje proletariát, je len jedinou alternatívou Trumpa 03 - Modified: 2020-11-05 22:08:07 - Feat.: 0 - Title: Expert pre HN o Bidenovi: Vyhráva len preto, že nie Trump
01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 03 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 04 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 05 - Modified: 2024-04-10 17:03:16 - Feat.: - Title: Zelenskyj by si "rád" vypočul predstavy Trumpa o ukončení vojny. Chce ho zobrať na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:41