Reuters
StoryEditor

Američania schválili pohotovostné používanie lieku firmy Regeneron na koronavírus

22.11.2020, 15:08
Autor:
ČTKČTK
Liek by im mal byť podaný vo chvíli, kedy majú mierne príznaky, s cieľom predísť zhoršeniu symptómov a hospitalizácie.

Americké úrady schválili pre pohotovostné užívanie pri liečbe choroby covid-19 preparát americkej spoločnosti Regeneron, ktorý bol podaný prezidentovi Donaldovi Trumpovi potom, čo sa nakazil koronavírusom.

Informoval o tom dnes spravodajský portál BBC News. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) uviedol, že experimentálny liek Regnat-COV2 bude môcť byť podaný pacientom, v ktorých prípade je s ohľadom na vek či iné zdravotné problémy vysoké riziko, že u nich choroba bude mať vážny priebeh.

Liek pre 80-tisíc pacientov

Liek by im mal byť podaný vo chvíli, kedy majú mierne príznaky, s cieľom predísť zhoršeniu symptómov a hospitalizácie. Preparát nie je určený pre pacientov mladších ako 12 rokov alebo vážiacich menej ako 40 kilogramov ani pre pacientov, ktorí sú hospitalizovaní alebo, ktorí vyžadujú napojenie na kyslík.

Podľa firmy Regeneron štúdie ukazujú, že jej liek je účinný, ak je podaný krátko po stanovení diagnózy. Preparát od Regeneron je zmesou dvoch silných protilátok, o ktorých sa predpokladá, že posilňujú imunitnú reakciu organizmu pri napadnutí koronavírusom.

Firma Regeneron očakáva, že do konca mesiaca bude mať dostatok dávok pre približne 80-tisíc pacientov a do konca januára celkovo pre 300-tisíc ľudí. Liek bude vybraným pacientom poskytnutý zadarmo, je ale možné, že budú musieť zaplatiť za jeho podanie. Liek bude aplikovaný jednorazovo vnútrožilovo.

Schválenie pre experimentálne užívanie umožňuje liek podávať ešte predtým, než boli dokončené štúdie, ktoré majú rozhodnúť, či je prípravok bezpečný a účinný.

Ďalší experimentálny liek

Tento mesiac americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv takisto schválil pre pohotovostné užívanie podobný experimentálny liek americkej farmaceutickej firmy Eli Lilly, pripomenul portál BBC News.

REGNO-COV2 bol jedným z prípravkov, ktoré boli podané prezidentovi Trumpovi po tom, čo mal v októbri pozitívny test na koronavírus. Trump neskôr túto experimentálnu terapiu ocenil a uviedol, že mu pomohla sa z choroby zotaviť. Či to tak aj skutočne bolo, nie je jasné, napísal portál BBC News.

Šéf Bieleho domu patril k niekoľkým málo ľuďom, ktorí liek dostali mimo klinické testy. Podobne pochvalne sa o preparáte vyjadril aj americký minister bytovej výstavby a rozvoja miest Ben Carson, ktorý sa tento mesiac tiež vírusom SARS-CoV-2 infikoval.

Pôvodným vzdelaním neurochirurg Carson vyhlásil, že bol "veľmi chorý", ale po podaní lieku "bol z najhoršieho vonku". V Spojených štátoch sa od začiatku epidémie koronavírusom nakazilo už viac ako 12 miliónov ľudí a viac ako štvrť milióna jich s chorobou covid-19 zomrelo.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-25 13:00:00 - Feat.: - Title: Reuma nie sú len stuhnuté prsty: Ako si uľaviť od bolesti 05 - Modified: 2024-03-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Vďaka vývaru budete nielen zdravá, ale aj krásna. Čo všetko v sebe táto polievka ukrýva?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 09:23