Krajina sa profiluje ako spojenec Veľkej Británie. Navzájom sa podporovali pri prednášaní návrhov v europarlamente, obe krajiny majú od eurozóny odstup a zachovali si svoje pôvodné meny. „V prípade Švédska, ale napríklad aj Fínska zohráva významnú úlohu migrácia,“ tvrdí Boronska. Tá si však nemyslí, že Štokholm by nasledoval príklad britského referenda.Flickr/Tobias Lindman
StoryEditor

Žiadny elán ani šťastie, len depresia. V Štokholme už druhý týždeň nesvieti slnko, ľudia sa menia

12.12.2020, 23:00
Autor:
ČTKČTKjumjumkhkh
V priemere v decembri v Štokholme svieti slnko 33 hodín. V roku 1934 však obyvatelia švédskeho hlavného mesta nevideli slnko celý december. A podobne to v metropole vyzerá i teraz.

Obyvatelia Štokholmu od začiatku mesiaca nevideli slnko. Švédsky meteorologický úrad od 1. decembra nezaznamenal v meste ani jednu hodinu slnečného svitu. To je nezvyklé aj pre veľmi krátke dni, typické pre zimu v krajine. Je to depresívne, ste bez energie a šťastia, ako keď sa vám cnie po kamarátovi, hovoria pre iDNES.cz tri Švédky. Zamračené má byť aj cez víkend.

"Nikdy som nič také nezažila"

"Je to veľmi, veľmi ťažké. Každý deň je rovnaký. Na päť hodín je trochu svetlo, ale nie je to slnečný svit, len akési zatmenie. Mám depku, naozaj potrebujem slnko. Nikdy som nič také nezažila, dokáže to zmeniť náladu," hovorí pre iDNES.cz švédska cvičiteľka jogy na materskej Diana B.

​Aj ľudia sa podľa nej veľa menia. "Uzatvárajú sa do seba, sedia doma alebo idú sami behať. Žiadna interakcia, žiadny elán, žiadne šťastie. Inokedy ľudia v tomto ročnom období športujú ako šialení. Ale kvôli korone môžeme tak akurát behať sami v tme. Veľká zábava, čo?" pokračuje.

"Občas počujem niekoho hovoriť španielsky alebo taliansky a okamžite začnem myslieť na ich slnečné krajiny, ktoré sú tak iné ako temné Švédsko. Niet divu, že sa toľko Švédov pokúša odísť na zimu preč," dodáva.

Novinárka Desirée W. opisuje súčasnú atmosféru ako "veľmi šedivú a deprimujúcu". "Hlavne teraz, keď tu máme toľko obmedzení kvôli koronavírusu, je to naozaj náročné. Cítim sa unavenejšia a menej motivovaná k práci. Ale to je možno aj preto, že už som celé mesiace nevidela svojich kolegov, pretože pracujem z domu," uvádza pre iDNES.cz

"Ale snažím sa držať v dobrej nálade a večer chodiť na dlhé prechádzky do lesa. Keď je vonku úplná tma, prestáva záležať na tom, že počas dňa nesvietilo slnko. Je to svojím podivným spôsobom upokojujúce," hovorí novinárka. Ľudia sa podľa nej s únavou a depresiou snažia vyrovnať aj za pomoci vianočnej výzdoby. "Všímam si, že je v oknách a na balkónoch oveľa viac trblietavých svetielok."

​Baristka Matilda S. absenciu slnečného svitu prirovnáva k chvíľam, kedy sa človeku cnie po blízkom priateľovi. "Pochopíte, ako veľa pre vás znamená a ako veľmi ho potrebujete vo svojom živote," hovorí s tým, že viac ako inokedy cíti, že musí ísť von a nadýchnuť sa čerstvého vzduchu. "Keď svieti slnko, načerpáte energiu, aj keď ste vo vnútri," myslí si.

Tento rok aj bez osláv

V priemere v decembri v Štokholme svieti slnko 33 hodín. V roku 1934 však obyvatelia švédskeho hlavného mesta nevideli slnko celý december. A podobne to v metropole vyzerá i teraz. Od 1. decembra ešte ľudia slnko nevideli. "Je to prinajmenšom zatiahnutý začiatok decembra," uviedol meteorológ Linus Karlsson.

Nula slnka pre Štokholm je témou predpovedí počasia aj príspevkov na sociálnych sieťach:

Slnko už tento rok neuvidia ľudia žijúci v baníckom meste Kiruna za severným polárnym kruhom. Slnko tam zapadlo v utorok dopoludnia a po celý zvyšok roka zostane pod čiarou obzoru, uviedol Karlsson.

V už tak pochmúrnej atmosfére nebude tento rok možné vo Švédsku kvôli pandémii koronavírusu usporiadať ani obvyklé oslavy nového svetla, dodáva agentúra AFP. Nové svetlo podľa tradície, ktorá je vo Švédsku veľmi živá, nosí 13. decembra svätá Lucia.

"Tak hlavne, že koronavírus umiera na slnku ..."

01 - Modified: 2020-09-18 06:51:46 - Feat.: 0 - Title: Švédsky experiment s koronavírusom je pre svet varovaním 02 - Modified: 2020-09-24 09:10:38 - Feat.: 0 - Title: Pandémia naberá vo Švédsku znovu na sile. V Štokholme chcú sprísniť opatrenia 03 - Modified: 2020-10-12 12:16:50 - Feat.: 0 - Title: O kolektívnu imunitu nám nikdy nešlo, je to mýtus. Kontroverzný epidemiológ vysvetlil švédsku cestu 04 - Modified: 2020-11-14 06:58:59 - Feat.: 0 - Title: Švédsky experiment nepriniesol očakávaný výsledok. Je to záhada, priznáva hlavný epidemiológ
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 04 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:12