StoryEditor

Nadšenci rozlúštili po 51 rokoch Šifru 340, záhadný odkaz od sériového vraha Zodiaka

12.12.2020, 15:07
Autor:
ČTKČTK
Trojici nadšencov pomohol špeciálny počítačový program, na dešifrovaní spolu pracovali osem mesiacov.

Trojica nadšencov rozlúštila jeden zo záhadných odkazov, ktorý pred 51 rokmi poslal americkému denníku San Francisco Chronicle sériový vrah zvaný Zodiak či Zverokruhový zabijak (Zodiac Killer). Informovali o tom v noci na dnes americké médiá. Tento vrah v odkazoch tvrdil, že zabil 37 ľudí, polícia ho spája s piatimi vraždami. Novo rozlúštený odkaz však zrejme k odhaleniu vraha nepovedie, píše americká tlač. Na dešifrovanie čakajú ešte dva odkazy, z ktorých jeden by mohol obsahovať vrahovo meno.

Odkaz nazvaný Šifra 340, podľa počtu znakov, dorazil do denníka San Francisco Chronicle v novembri 1969. Až teraz ho rozlúštili austrálsky matematik Sam Blake, belgický skladník Jarl Van Eykcke a americký webový dizajnér David Oranchak, ktorý na dešifrovaní odkazu pracoval od roku 2006. Trojici pomohol špeciálny počítačový program, na dešifrovaní spolu pracovali osem mesiacov. Oranchak povedal, že základ kódu sa dá nájsť minimálne v jednej príručke amerického námorníctva z 50. rokov minulého storočia.

TASR/AP

​Rozlúštenie odkazu potvrdil v piatok večer na twitteri aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie. "FBI vie, že odkaz pripisovaný Zodiakovému vrahovi nedávno rozlúštili súkromné ​​osoby ... Vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu a z úcty k obetiam a ich rodinám nebudeme poskytovať ďalšie informácie," uviedlo na twitteri sanfranciskej oddelení FBI. Posledná obeť pripisovaná tomuto vrahovi zomrela v roku 1969.

Denník San Francisco Chronicle rozlúštený odkaz zverejnil. "Dúfam, že sa dobre bavíte pri snahe ma chytiť. Nebojím sa plynovej komory, pretože ma o to skôr pošle do raja a pretože mám teraz veľa otrokov, ktorí pre mňa pracujú," napísal okrem iného v tomto odkaze vrah podľa Oranchaka. Pričom niekoľkokrát uviedol slovo raj s pravopisnou chybou.

Ide o druhý odkaz tohto vraha, ktorý sa podarilo amatérskym nadšencom rozlúštiť. List nazvaný Šifra 408 rozlúštili už v roku 1969 učiteľ Donald Gene a jeho manželka Bettye Hardenová. Ani v ňom nebolo nič, čo by vyšetrovateľom pomohlo vraha chytiť.

Bývalý policajný detektív Gianrico Pierucci, ktorý kauzu niekoľko rokov vyšetroval, než odišiel v roku 2017 do dôchodku, teraz ocenil rozlúštenie odkazu. Podľa neho však neprináša nič nové. Zmienky o otrokoch a zle napísané slovo raj už boli polícii známe. Ako vodítko by mohla poslúžiť aspoň zmienka o mieste či zamestnaní, dodal Pierucci.

Jediným oficiálne spomínaným podozrivým v tejto kauze, ktorá inšpirovala aj filmárov, bol havajský rodák Arthur Leigh Allen, niekoľkokrát zatknutý kvôli obťažovaniu detí, ktorý však zomrel v roku 1992, bez toho, aby bol obžalovaný.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:29