Reprofoto/YouTube
StoryEditor

Rakúsky politik namočil antigénový test do Coca-Coly. Bol pozitívny

12.12.2020, 18:28
Autor:
jhrjhr
Politik zabudol test pred použitím dať do pufrovacieho roztoku, ktorého účelom je vybalansovať všetky možné rušivé faktory.

Člen rakúskych Slobodných (FPÖ) Michael Schnedlitz sa pokúsil dokázať neúčinnosť koronavírusových testov zvláštnym experimentom. Na rýchlom antigénovom teste použil kolu. Výsledok bol pozitívny. Odporcovia koronavírusových obmedzení zdieľajú záznam z experimentu ako dôkaz zbytočnosti testovania, podľa odborníkov však politikov pokus nič nedokazuje.

Antigénové testy v prípade, že sa preukáže u daného jedinca nákaza koronavírusom, zmení farbu. Rovnako tak sa však test sfarbil potom, čo ho generálny tajomník FPÖ pred poslancami Národnej rady namočil do pohára s Coca-Colou. "Pán predseda, máme tu problém," otočil sa triumfálne po teste Schnedlitz na predsedu Národnej rady. "V budove je koronavírus."

Podľa odborníkov to nič nedokazuje

Podľa politika pokus demonštruje zbytočnosť masového testovania na koronavírus. Schnedlitz opakovane silne kritizuje plytvanie "desiatok miliónov peňazí daňových poplatníkov" za testy.

Jeho výstup sa okamžite stal hitom sociálnych sietí. Zdieľal ho napríklad nemecký poslanec z ideologicky spriaznenej AFD Stephan Protschka so slovami: "Pozor! Môže to zmeniť váš svetonázor."

Podľa odborníkov však experiment nič nedokazuje. "Všetky momentálne dostupné rýchle antigénové testy musí vykonávať (vyškolený) zdravotnícky personál," zdôrazňuje nemecký Inštitút Roberta Kocha. Podľa portálu RND.de je politikov pokus dokázať neúčinnosť testov priamo ukážkovým príkladom, prečo by nepovolaní jedinci nemali testy vykonávať.

Schnedlitz totiž zabudol test pred použitím dať do pufrovacieho roztoku. "Účelom je vybalansovať všetky možné rušivé faktory, ako je hodnota kyslého pH koly," vysvetľuje virológ Martin Stürmer z IMD Labor Frankfurt.

Kola s hodnotou pH 2,5 je veľmi kyslá a ľahko by zničila protilátky, obsiahnuté v antigénovom teste, čím by spôsobila jeho sfarbenie. "Akýkoľvek tehotenský test by bol pozitívny," reagovala na politikov pokus spoločnosť Dialab, ktorá test vyrába. Schnedlitza vyzvala, "nech sa pred zverejnením trápnych vyhlásení radšej zaoberá trochu chémiou".

​Nemecký denník Die Welt podotýka, že test od Dialabu by mal byť vykonaný so vzorkami z nosa, "kam žiadna kola naozaj nepatrí". Ak sú vzorky brané z úst jedinca, ktorý sa napil koly, pufor by mal byť schopný kyslosť látky odfiltrovať. Výskumníci odporúčajú pred otestovaním jednu hodinu nefajčiť, nepiť a nejesť.

Rakúsko začalo na začiatku decembra plošne testovať na koronavírus. Vláda tým chce dosiahnuť umožnenie čo najskoršieho uvoľnenia protikoronavírusových reštrikcií. Inšpirovala sa na Slovensku, kde prebehli štyri kolá plošného testovania antigénami. Aj v Česku budúci týždeň začne plošné testovanie.

Výhody a nevýhody antigénových testov

Antigénové testy, ktoré sú v plošnom testovaní využívané, sú menej presné než PCR testy, pri ktorých je výsledky nutné analyzovať v laboratóriu. Odborníci si ich napriek tomu pochvaľujú pre ich rýchlosť, vďaka ktorej je možné rozoznať akútne nakazených. Výsledky bývajú do pätnástich minút.

"Je škoda, že sa nezačali vo väčšej miere používať už skôr. Časť ľudí by sme rýchlo a oveľa lacnejšie dostali do izolácie," povedal v rozhovore pre MF DNES primár Oddelenia klinických laboratórií Klatovské nemocnice Richard Pikner.

01 - Modified: 2020-11-16 12:55:59 - Feat.: 0 - Title: Lekár Visolajský: Antigénové testovanie rozkývalo dáta. Údaje sú neprehľadné 02 - Modified: 2020-11-18 12:46:03 - Feat.: 0 - Title: Krajčí: Antigénové testy sú zlatým štandardom, opatrenia musíme mať nastavené veľmi múdro 03 - Modified: 2020-11-18 13:17:15 - Feat.: 0 - Title: Brusel odporučil používanie antigénových testov, odborníci sú opatrní
01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:28