StoryEditor

Tieto voľby môžu veľa zmeniť

18.10.2007, 00:00

Môžu voľby vyriešiť politickú krízu a taktiež polarizáciu poľskej politiky?
Nie. Táto polarizácia by nebola až taký problém. To isté je v Holandsku alebo Belgicku, sú stabilné a demokratické, ale tiež veľmi polarizované. Všetci hovoria o kríze v Poľsku, pretože bola definovaná ako kríza, ale na druhej strane naša ekonomika sa veľmi zlepšila, ekonomický rast bol dobrý aj mzdy podrástli. Samozrejme, je na debatu, či sa o to zaslúžili Kaczynskí, ale napriek tomu, že sú pri moci, sa ekonomika zlepšila. Voľby však asi neupokoja situáciu v politike.
Môže sa stať, že Občianska platforma bude vládnuť s prezidentom Kaczynským?
Víťazstvo Občianskej platformy je veľmi problematické, lebo poľský prezident je dosť silný. Náš prezident nie je nezávislý. Jasne povedal, že on by takejto vláde nepomáhal a, naopak, vetoval by zákony.
Aká koalícia je v hre?
Ak vyhrá Právo a spravodlivosť, bude to mať ťažké, pretože nevidím veľa partnerov, ktorí by šli s nimi do koalície. Na druhej strane je tu Občianska platforma, ktorá podľa prieskumov môže vyhrať voľby, a tá by vedela vytvoriť koalíciu s Poľskou ľudovou stranou alebo so sociálnymi demokratmi. Na regionálnej úrovni už fungujú spolu a darí sa im. Ich programy sú podobné.
Kto by mohol byť jazýčkom na váhach?
Kaczynski je jeden z hlavných lídrov, ale aj Donald Tusk. Tuskova pozícia v strane je silná a stále silnie.
Je možnosť, že by sa spojili títo politickí rivali?
Predstavujú rôzne ideológie, takže si neviem predstaviť, že by sa spojili. Avšak v oboch stranách sú rôzne krídla, ktoré sa k sebe približujú. Možno, že po voľbách sa jedna alebo druhá strana rozdelí, pretože porazená strana je vždy zraniteľnejšia na rozdelenie. Niektorí členovia sa potom postavia proti lídrovi strany. V Poľsku sa to stáva, nie je to novinka, skôr tradícia.
Poliaci už po politických škandáloch môžu byť trochu unavení z politiky. Pôjdu k voľbám?
Tieto voľby by mohli veľa zmeniť, ľudia pôjdu voliť. Po kontroverznej vláde, ktorú sme teraz mali, si myslím, že ľudia veria, že tieto voľby sú dôležité a že sľubujú zmenu. Predpokladám, že účasť na ich bude trošku vyššia ako predtým.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:38