TASR/AP
StoryEditor

"Stop covid tyranii. Nie sme ovce." V Prahe sa konal ďalší protest proti opatreniam vlády

10.01.2021, 14:51
Autor:
TASRTASR
Organizátori kritizujú napríklad formu vládnej pomoci podnikateľom.

Približne 2000 ľudí sa zúčastňuje na nedeľňajšej demonštrácii českej iniciatívy Chcípl PES, ktorá sa zasadzuje za zachovanie prevádzky reštaurácií a bojuje proti vládnym opatreniam. Informoval o tom s odvolaním sa na údaje polície portál Novinky.cz s tým, že účastníci volajú po otvorení Česka.

Protestná akcia sa začala v nedeľu popoludní o 14.00 hod. na pražskom Staromestskom námestí a podľa polície bol prekročený maximálny povolený počet účastníkov.

​Ako napísala česká polícia na Twitteri, zhromaždenie je zatiaľ pokojné a prebiehajú prejavy rečníkov. Ako dodali, riešili už niekoľko podozrení pre nedodržiavanie vládnych nariadení.

Dav protestujúcich skandoval napríklad heslo "My chceme žiť!" a mával českými vlajkami a transparentmi s nápismi "Stop covid tyranii. Zastavme totalitu v mene covidu!", "Nie sme ovce", "V pondelok do školy!" či "Stop koronateroru". Organizátorov protest podporil i exprezident Václav Klaus.

"Už toho bolo dosť. Už bolo dosť všetkých príkazov a zákazov, ktoré zásadnými spôsobmi poškodzujú naše životy," vyhlásil Klaus. Na úvod demonštrácie vystúpil na pódiu spevák Daniel Landa, ktorý ľudí vyzval na nenásilný protest. "My sme sila, my ale nie sme násilie. Sme mierové zhromaždenie. Je to veľmi dôležité," uviedol.

"Na tejto demonštrácii vyhlásime otvorenie Českej republiky. Nebudeme rešpektovať vládne opatrenia, ktoré nefungujú, ale naopak zapríčinia ďaleko vražednejšiu pandémiu chudoby, nezamestnanosti, krachujúcich firiem a nevzdelanosti," povedal vo štvrtok zástupca iniciatívy David Biksadský. Podľa jeho slov by sa mali znova otvoriť športoviská, reštaurácie i kultúrna oblasť.

Organizátori kritizujú napríklad formu vládnej pomoci podnikateľom, približujú Novinky.cz. Žiadajú, aby namiesto príspevku na pracovníka vo výške 400 českých korún (približne 15 eur) za deň dostali podnikatelia 70 percent tržieb z minulého obdobia. Na proteste zaznejú prejavy zástupcov podnikateľov v pohostinstvách, fitness trénerov, lekárov, maturantov či Podnikateľských odborov.

Iniciatíva Chcípl PES usporiadala pokojný protest v centre Prahy aj minulý víkend, keď vytvorili kilometrovú reťaz z pollitrových pivových pohárov či iných sklenených nádob, ktoré obsahovali zapálené sviečky vedúcu od vládnej budovy až na Staromestské námestie.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:04