TASR/AP
StoryEditor

Napätie v nemeckom kabinete. Podpredseda vlády vybuchol od zlosti a spustil kritiku na Brusel

04.02.2021, 14:59
Autor:
jhrjhr
Pondelkové rokovanie kabinetu prebiehalo v nezvyčajne napätej atmosfére.

Výhrady k nedostatku vakcín objednaných Európskou úniou (a možno tiež blížiace sa parlamentné voľby) spôsobili nečakané napätie na pondelkové schôdzi nemeckého kabinetu.

Zvyčajne rezervovaný minister financií Olaf Scholz podľa nemeckých médií vybuchol od zlosti a tvrdo sa pustil do predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Padali pritom aj sprosté slová.

​Pondelkové rokovanie kabinetu prebiehalo v nezvyčajne napätej atmosfére. Vicekancelár a minister financií Scholz, ktorý je kandidátom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) na kancelára, počas neho vybuchol od zlosti.

Padali ostré slová

"Bola naozaj na h..no," vyhlásil o únijnej objednávke vakcín. Rozčúlený Scholz tiež povedal, že nemá náladu "opakovať túto s ... ku" počas nemeckej očkovacie kampane, píše denník Bild s odvolaním na účastníkov schôdze.

Minister pôvodne predsedníčku EK von der Leyenovú, ktorá je členkou koaličnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), nemenoval, neskôr však spomenul aj ju a obvinil Brusel, že len pripravuje "ďalší bordel".

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá do tej chvíle vraj nechávala vicekancelára, nech vypustí paru, začala bývalú nemeckú ministerku obrany brániť.

Zvyčajne sa tak nespráva

Predsedníčka SPD Saskia Eskenová potvrdila v rozhovore pre stanicu RTL, že sa na schôdzi skutočne "nahromadil hnev". "Olaf Scholz sa takým spôsobom často neprejavuje," uviedla o spolustraníkovi.

Podľa denníka Tagesspiegel spor naznačuje, že už v kútiku prebieha volebná kampaň pred septembrovými voľbami do Bundestagu. Ako kandidát SPD na kancelára je Scholz pod tlakom, aby pôsobil rozhodnejšie a vytýčil "jasné hrany".

Podľa Bildu však voči postupu Európskej komisie pri objednávkach vakcín zaznieva kritika aj zo strany ministrov kancelárkinej CDU. Minister zdravotníctva Jens Spahn mal opakovane vyjadrovať pochybnosti o schopnosti európskej komisárky pre zdravie Stelly Kyriakidesovej zabezpečiť dodávky od výrobcov vakcín.

Kým Spahn sa priamo dovolá šéfovi americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer, cyperskej političke spoločnosti "ani nezdvíhajú telefón", píše bulvárny denník.

Celkovo sa nič nepokazilo, tvrdí Merkelová

Merkelová však tvrdí, že počas očkovacie kampane sa "celkovo nič nepokazilo". Vyslúžila si za to silnú kritiku nemeckých médií.

"Ak by sa celkom nič nepokazilo, potom by bolo dosť vakcíny pre starších ľudí a ľudia v opatrovateľských domoch by nemuseli umierať ako muchy," neskrýval pobúrenie web Focus.

Európska komisia sa obhajuje, že problémy s nedostatočným množstvom vakcín nevznikli na jej strane, ale vychádzajú z nedostatku výrobných kapacít.

Šéf nemeckej spoločnosti BioNTech aj šéf spoločnosti AstraZeneca však uviedli, že EÚ si objednala vakcíny príliš neskoro a spoločnosti už nemali čas na dopyt dostatočne pružne zareagovať, najmä keď mali aj iných záujemcov.

Von der Leyenová však vysvetlenie AstraZeneca odmieta ako nepresvedčivé. Od spoločnosti žiada čo najrýchlejšie dodanie sľúbených dávok. Spor vyvolal aj napätie medzi Britániou a EÚ.

Kyriakidisová uviedla, že zmluva s firmou AstraZeneca počíta s tým, že keď nebude stačiť produkcia zo závodov, ktoré má AstraZeneca v únijných krajinách, môžu ju nahradiť vakcíny z tých britských. Firma aj britská vláda to odmietajú.

01 - Modified: 2021-01-24 18:25:54 - Feat.: 0 - Title: Nemecko nasadí proti covidu experimentálnu liečbu. Podstúpil ju aj Trump 02 - Modified: 2021-01-26 15:39:23 - Feat.: 0 - Title: Má vakcína od AstraZenecy nízku účinnosť u seniorov? Dáta to nenaznačujú, tvrdí nemecké ministerstvo 03 - Modified: 2021-01-31 10:52:25 - Feat.: 0 - Title: Nemecký minister je otvorený voči používaniu vakcín z Ruska alebo Číny
01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:31