StoryEditor

Vakcína od firmy Johnson & Johnson sa bude distribuovať z Belgicka

01.03.2021, 11:35
Autor:
TASRTASR
Túto jednodávkovú očkovaciu látku vyvinula firma Janssen Pharmaceuticals s hlavným sídlom v Belgicku, ktorá je súčasťou medzinárodného koncernu Johnson & Johnson.

Jednodávková vakcína proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson sa bude do krajín Únie distribuovať z Belgicka. Informovali v pondelok belgické denníky Gazet van Antwerpen a The Brussels Times.

Túto jednodávkovú očkovaciu látku vyvinula firma Janssen Pharmaceuticals s hlavným sídlom v Belgicku, ktorá je súčasťou medzinárodného koncernu Johnson & Johnson.

​Spoločnosť Janssen Pharmaceuticals zatiaľ potvrdila iba to, že v distribúcii jej vakcíny proti novému typu koronavírusu bude hrať dôležitú úlohu Belgicko. Bližšie podrobnosti neposkytla.

Táto očkovacia látka bola vyvinutá a vyrobená v laboratóriu Janssen Vaccines v holandskom meste Leiden. K jej vývoju však prispeli aj laboratóriá tejto firmy nachádzajúce sa v meste Beerse vo flámskej časti Belgicka.

Európska agentúra pre lieky (EMA), už predmetnú vakcínu skúma a hodnotí. Jej schválenie pre jednotný trh Európskej únie sa očakáva 11. marca, uviedla agentúra Bloomberg.

Ak bude vakcína od Janssen Pharmaceuticals schválená, bude v poradí štvrtou povolenou na použitie v EÚ, spolu s vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca/Oxford.

​Túto očkovaciu látku už schválili v sobotu na núdzové použitie v Spojených štátoch. Stala sa tam treťou schválenou vakcínou proti koronavírusu - po vakcínach od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Vakcína J&J má podľa výsledkov štúdie, ktorú vykonal americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), účinnosť 85 percent pri ochrane pred závažným priebehom ochorenia COVID-19. Účinná je tiež voči brazílskemu a juhoafrickému variantu tejto nákazy. Celková účinnosť vakcíny J&J sa znížila na 66 percent po zohľadnení prípadov stredne ťažkého až vážneho priebehu covidu.

Ako pripomína DPA, výhoda vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson spočíva v tom, že pre zaistenie optimálnej ochrany stačí podať iba jednu dávku. Okrem toho je možné skladovať ju v štandardných chladničkách namiesto veľmi chladného prostredia, ktoré si vyžadujú vakcíny od spoločností Pfizer či Moderna.

Na Slovensko dorazili prvé dávky vakcín koncom decembra minulého roka. Pozrite si vo videu, ako prebiehal ich príchod:

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:36