Archív PPF
StoryEditor

Najbohatší Čech zahynul po boku elitných vodcov. Bol to verný klient, spomínajú v aljašskom stredisku

29.03.2021, 13:24
Autor:
ČTKČTK
Aljaška je vďaka množstvu nedotknutých svahov a klimatickým podmienkam už niekoľko desaťročí takmer posvätným miestom pre mnohých vyznávačov jazdy vo voľnom teréne. Medzi tých sa podľa všetkého radil aj Petr Kellner.

S elitnými horskými vodcami a v lokalite, ktorá je dlhé roky stredom vesmíru adrenalínového lyžovania a lákadlom aj pre tých najlepších športovcov. Tak strávil posledné chvíle svojho života najbohatší Čech Petr Kellner, ktorý cez víkend zahynul pri havárii vrtuľníka v horách na Aljaške. V rezorte, kde bol ubytovaný, sa práve konalo finálové kolo súťaže organizovanej legendou snowboardingu Travisom Riceom.

Stredisko Tordrillo Mountain Lodge leží severozápadne od mesta Anchorage na úpätí pásma Tordrillo Mountains. Prevádzkovatelia ho označujú za najluxusnejší rezort na Aljaške a lákajú na vírivky, "päťhviezdičkovú" kuchyňu aj jedinečné možnosti pre lyžovanie a snowboarding za pomoci leteckej dopravy.

Snowboardovať ho bavilo vždy

Aljaška je vďaka množstvu nedotknutých svahov a klimatickým podmienkam už niekoľko desaťročí takmer posvätným miestom pre mnohých vyznávačov jazdy vo voľnom teréne. Medzi tých sa podľa všetkého radil aj Kellner, ktorý pred rokmi v rozhovore s denníkom MF DNES uviedol, že snowboardovať ho "bavilo vždy". Hovorca Tordrillo Mountain Lodge o českom miliardárovi po víkendovom nešťastí hovoril ako o vernom a častom klientovi.

Miesto sa v posledných rokoch stalo východiskom pre dobrodružstvo tých najlepších svetových snowboardistov, ako je napríklad Jeremy Jones alebo už spomínaný Rice, ktorý si pohorie Tordrillo Mountains v posledných rokoch obzvlášť obľúbil. Už pred desiatimi rokmi tu natáčal segment pre svoj film The Art of Flight a tento rok sa sem vrátil znova.

Rezort pri jazere Judd Lake a okolitý terén boli od 20. do 27. marca dejiskom finále jeho súťaže Natural Selection, v ktorej elitní americkí a kanadskí jazdci predvádzali svoje zručnosti. Účasť na aljašskom podniku si vybojovali okrem ďalších olympijskí medailisti Zoi Sadowskiová-Synottová z Nového Zélandu a Kanaďan Mark McMorris.

Okolnosti nehody vyšetrujú

S Riceom v tejto súvislosti spolupracoval aj horský vodca Sean McManamy, ktorý bol jednou z piatich obetí sobotňajšej leteckej nehody. Tordrillo Mountain Lodge na svojom webe uvádza, že 38-ročný rodák z východného pobrežia USA mal mnohoročné skúsenosti s pohybom v aljašských horách. "Ako horský vodca Sean viedol rad expedícií vrátane výstupov rôznymi cestami na vrchol Denali (najvyššia hora USA Mount McKinley; pozn. red.)," uvádza jeho vizitka.

​Ešte skúsenejším horalom bol Gregory Harms, ktorý cez víkend zahynul po viac než 20 rokoch práce vo vysokohorskom prostredí. "Greg bol jedným z najskúsenejších vodcov v brandži," povedala agentúre AP hovorkyňa Tordrillo Mountain Lodge Mary Ann Pruittová.

Okolnosti sobotňajšieho pádu vrtuľníka pri ľadovci Knik Glacier sa vyšetrujú. "Pre náš personál, pre komunitu, ktorej sme súčasťou, a pre rodiny zomrelých je to zdrvujúce správa," uviedol k tragickej udalosti rezort.

01 - Modified: 2021-03-29 06:09:42 - Feat.: 0 - Title: Pri nehode vrtuľníka na Aljaške zomrel najbohatší Čech Petr Kellner 02 - Modified: 2020-07-24 15:29:24 - Feat.: 0 - Title: Markíza bude mať nového majiteľa. Kto vlastnil televíziu pred Petrom Kellnerom? 03 - Modified: 2020-10-15 16:27:25 - Feat.: 0 - Title: Predaj Markízy je spečatený. Kellnerova PPF dostala od Únie povolenie
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:14