StoryEditor

Rusko sa podieľalo na výbuchu muničného skladu, Česko vyhostí 18 diplomatov

17.04.2021, 20:04
Autor:
waswaskopkop
Jeden sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri 2014, druhý v decembri toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia.

Česko vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády. Dôvodom je, že do výbuchu skladu výbušnín vo Vrběticiach v roku 2014 boli zapojení špióni z jednotky ruskej vojenskej služby GRU.

Na mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámili český premiér Andrej Babiš a minister vnútra poverený aj riadením ministerstva zahraničia Jan Hamáček.

​O plánovanom vyhostení ruských diplomatov bol už informovaný aj prezident Miloš Zeman. "Priebežne informujeme svojich partnerov z Európskej únie a NATO a žiadame ich o podporu," povedal Hamáček.

"Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania... Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať," vyhlásil v tejto súvislosti Babiš.

Česká polícia zároveň po vystúpení Babiša a Hamáčka oznámila, že kvôli výbuchu vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Ide pritom podľa zverejnených fotografií o tých istých mužov, ktorých obvinili Briti z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry novičokom.

Jeden sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri 2014, druhý v decembri toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explózie vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie. Munícia uložená v ďalších skladoch bola z Vrbětíc odvezená.

Medzi Babišom a Hamáčkom nepanovala v posledných dňoch zhoda kvôli Hamáčkovmu úmyslu ísť do Ruska ohľadom rokovaní o nákupe vakcíny Sputnik V. Ráno minister vnútra na Twitteri potvrdil piatkovú informáciu MF DNES, že do Moskvy nepôjde. Uviedol, že dôvodom je jeho nutnú účasť na pondelkovom rokovaní kabinetu. Po tom, čo Hamáček s Babišom v sobotu večer zverejnili, je zjavné, prečo český minister vnútra do Moskvy teraz nemôže ísť.

Rusko po ohlásení vyhostenia svojich diplomatov pohrozilo Českej republike odplatou. Ruskí predstavitelia akékoľvek zapojenie Moskvy do výbuchov vo v Česku popreli. "Praha veľmi dobre vie, čo nasleduje po takýchto trikoch," reagovala na vyhostenie hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:12