Reuters
StoryEditor

Rusko stiahne vojakov z ukrajinskej hranice. Cvičenia splnili cieľ, odkazuje Šojgu

22.04.2021, 16:48
Autor:
TASRTASR
Manévre sa konali v období čoraz častejšieho porušovania prímeria na východe Ukrajiny.

Rusko začne v piatok s odsunom svojich vojakov z manévrov prebiehajúcich neďaleko hraníc s Ukrajinou, kde ich posilnená prítomnosť vystupňovala v uplynulých týždňoch napätie medzi Moskvou a Západom.

Oznámil to vo štvrtok ruský minister obrany Sergej Šojgu, informovala agentúra AFP.

"Považujem ciele týchto previerok pripravenosti za splnené," povedal Šojgu po tom, ako sledoval rozsiahle manévre na anektovanom polostrove Krym.

Dodal, že nariadil jednotkám zúčastneným na cvičeniach, aby začali v piatok s návratom z Krymu a zo západnej hranice Ruska na svoje stále základne.

Znepokojený Západ

"Jednotky preukázali svoje obranné schopnosti a ja som sa rozhodol, že cvičenia v Južnom a Západnom vojenskom okruhu ukončím," citovala ministra agentúra AP, podľa ktorej z jeho slov nebolo bezprostredne jasné, či stiahnuté budú všetky jednotky dodatočne vyslané na Krym a k juhozápadnej hranici s Ukrajinou.

Jeho oznámenie prišlo po tom, ako ruská armáda vo štvrtok uskutočnila rozsiahle manévre na Krymskom polostrove, na ktorých sa zúčastnili desiatky lodí, stovky bojových lietadiel a tisíce vojakov.

​Vojenské cvičenie je považované za najväčšie od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, respektíve odvtedy, čo začalo podporovať separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Manévre sa tiež konali v období čoraz častejšieho porušovania prímeria na východe Ukrajiny a masívneho zhromažďovania ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach, ktoré znepokojilo západné štáty.

Manévre na Kryme

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na manévroch na Kryme sa zúčastňuje vyše 60 lodí, viac ako 10-tisíc vojakov, približne 200 lietadiel a asi 1200 armádnych vozidiel.

Počas sa vo štvrtok uskutočnilo aj pristátie vyše 2-tisíc výsadkárov a 60 armádnych vozidiel. Výsadkovú operáciu podporili bojové lietadlá.

Šojgu sledoval z vrtuľníka dianie vo výcvikovom priestore Opuk ležiacom v blízkosti pobrežia Čierneho mora.

​Rusko minulý týždeň oznámilo, že pohraničné oblasti Čierneho mora neďaleko Krymu až do konca októbra uzatvorí pre zahraničné lode. Avizovalo aj obmedzenia letov v blízkosti Krymu s tým, že je to v úplnom súlade s medzinárodným právom.

Kremeľ varuje Ukrajinu

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok upozornil, že presun ruských síl pokračuje a očakáva sa, že na budúci týždeň by mohlo byť pri hraniciach okolo 120-tisíc vojakov. Vyzval tiež západné štáty na sprísnenie sankcií voči Moskve.

Moskva odmietla obavy Kyjeva a Západu zo sústreďovania svojich vojakov pri hraniciach. Tvrdí, že na svojom území môže robiť presuny vojakov podľa uváženia a tie súčasné nikoho neohrozujú.

Zároveň Kremeľ dôrazne varoval Ukrajinu, aby sa nepokúšala použiť silu na opätovné získanie kontroly nad samozvanými republikami v Donbase, kde počas sedemročných bojov zahynulo viac ako 14-tisíc ľudí.

Kremeľ nevylúčil, že Rusko bude možno nútené zasiahnuť na ochranu civilistov v tomto regióne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:50