TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina navrhla Česku, aby diplomatov vyhostených z Ruska poslalo do Kyjeva

26.04.2021, 14:03
Autor:
TASRTASR
Ukrajinská strana privíta vyslanie českých diplomatov vyhostených z Moskvy, aby posilnili diplomatickú prítomnosť Česka na Ukrajine v prospech rozvoja vzťahov medzi našimi štátmi a národmi.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba navrhol svojmu českému kolegovi Jakubovi Kulhánkovi, aby českí diplomati vyhostení z Ruska pracovali na veľvyslanectve ČR v Kyjeve.

​Uvádza sa to v správe zverejnenej na webovej stránke ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, informovala agentúra Ukrinform. Kuleba prišiel s týmto návrhom v telefonáte s nedávno vymenovaným šéfom rezortu českej diplomacie.

Vyhlásení ukrajinského ministerstva obsahuje ubezpečenie, že "najbližší priatelia sa môžu spoľahnúť na vzájomnú podporu v čase veľkých výziev".

Dodáva sa v ňom, že ukrajinská strana privíta vyslanie českých diplomatov vyhostených z Moskvy, "aby posilnili diplomatickú prítomnosť ČR na Ukrajine v prospech rozvoja vzťahov medzi našimi štátmi a národmi".

Diplomatická roztržka medzi Prahou a Moskvou pre dôvodné podozrenie českej strany, že ruská vojenská rozviedka GRU stojí za výbuchmi v muničnom sklade, ku ktorým došlo v roku 2014 vo Vrběticiach, vypukla predminulú sobotu (17. apríla). Česko kvôli nej vyhostilo 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe.

Moskva reagovala vyhostením 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve. Minulý štvrtok české ministerstvo zahraničných vecí informovalo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka, a to do konca mája. Moskva následne oznámila, že v počtoch pracovníkov ambasád prechádza na "striktnú paritu".

Na znak solidarity s Českom vláda Eduarda Hegera minulý týždeň oznámila, že ruskú ambasádu v Bratislave budú musieť opustiť traja jej zamestnanci. Podobný krok týkajúci sa spolu štyroch ruských diplomatov oznámili aj Litva, Lotyšsko a Estónsko.

V hlavných mestách členských štátov EÚ pokračujú rozhovory o vyhostení ďalších ruských diplomatov, napísal podľa portálu Novinky.cz spravodajský web Euobserver, ktorý sa pritom odvolal na diplomatické zdroje.

Avizoval, že k takémuto kroku by sa mohli odhodlať Bulharsko, Rumunsko a Poľsko. Medzičasom Rumunsko v pondelok oznámilo, že vyhostí jedného ruského diplomata.

Web Euobserver dodal, že podľa diplomatických zdrojov medzi západoeurópskymi štátmi badať menšiu ochotu zaviesť proti Rusku podobné reštrikcie.

01 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 02 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 03 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 04 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 05 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:50