ilustračná snímka TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Únia sa dohodla na covid pasoch, majú uľahčiť cesty od začiatku leta

20.05.2021, 19:07
Autor:
ČTKČTK
Osvedčenie bude obsahovať minimálne nutné množstvo osobných údajov a nebude nutnou podmienkou pre cesty cez hranice.

Ľudia v Európskej únii budú zrejme pred začiatkom letných prázdnin môcť začať využívať na uľahčenie ciest cez hranice takzvané covid pasy.

Zástupcovia členských krajín a Európskeho parlamentu dnes po niekoľkých dlhých rokovaniach dospeli ku kompromisu, ktorý počíta so zavedením bezplatného certifikátu v digitálnej či papierovej podobe.

Na jeho získanie budú ľuďom k dispozícii cenovo dostupné covidové testy. Krajiny Únie by až na výnimky nemali pre majiteľov osvedčení zavádzať dodatočné podmienky ako napríklad karantény.

Oznámil to hlavný parlamentný vyjednávač Juan López Aguilar.

EÚ s postupujúcim očkovaním proti covidu-19 chystá letné oživenie cestovného ruchu, ktorý patrí k odvetviam najviac postihnutým pandemickými obmedzeniami.

Na žiadosť zvlášť juhoeurópskych štátov, ktoré dúfajú v letný návrat turistov, vyrokovali inštitúcie EÚ parametre spoločného cestovného certifikátu.

Jednoduchšie cesty cez hranice, ktoré teraz výrazne komplikuje nákaza, umožní ľuďom očkovaným, tým s negatívnym testom či s protilátkami po prekonaní choroby.

Europoslanci požadovali, aby v rámci osvedčení boli ľuďom k dispozícii bezplatné testy. Kým očkovanie je totiž v krajinách Únie zadarmo, testy pred cestami do zahraničia sa väčšinou platia. Niektoré štáty únie však nechceli na túto podmienku bez výhrady pristúpiť.

Dohodnutý kompromis nakoniec počíta s "dostupnými testami", v ktorých úhrade pomôžu štátom fondy. Európska komisia podľa Lópeza Aguilara vyhradí na testovanie 100 miliónov eur a v prípade potreby bude mať v rezerve aj ďalšie financie.

Predmetom sporu boli aj dodatočné reštrikcie, ktoré chceli niektoré krajiny s certifikátom spojiť, čo by podľa mnohých europoslancov bolo proti jeho zmyslu.

Schválená dohoda podľa Lópeza Aguilara síce umožňuje štátom svoje obmedzenia zaviesť, avšak iba vo výnimočných prípadoch, ako je opätovné rýchle šírenie vírusu.

Osvedčenie bude obsahovať minimálne nutné množstvo osobných údajov a nebude nutnou podmienkou pre cesty cez hranice, len ich uľahčí.

Europarlament by mal zavedenie pasov definitívne schváliť na plenárnom zasadnutí v prvej polovici júna, súhlas členských krajín môže prísť vzápätí. Podľa komisie by mohli byť covido pasy v prevádzke do konca júna.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:21