StoryEditor

Možné koalície

02.10.2007, 00:00

Oranžová koalícia
Najpravdepodobnejší variant budúcej vlády. Júlia Tymošenková a Viktor Juščenko sa na spoločnej koalícii dohodli už pred voľbami. Blok Julie Tymošenkovej a Juščenkova Naša Ukrajina -- Národná sebaobrana majú veľkú šancu obsadiť väčšinu v ukrajinskom parlamente. Obe zoskupenia sú orientované výrazne prozápadne, ich hlavnou prioritou je zbližovanie s Európskou úniou. Ich cieľom je takisto vstup do Severoatlantickej aliancie. Tymošenková, pravdepodobná budúca premiérka, tiež sľubuje zníženie DPH a zvýšenie sociálnych výhod pre nižšie vrstvy obyvateľov.

Modrá koalícia
Menej pravdepodobná koalícia. Možná by bola iba vtedy, ak by sa Tymošenkovej nepodarilo zostaviť s Juščenkom vládu a na Janukovyčovu stranu by sa pridali komunisti, socialisti a Blok Volodymyra Lytvyna. Všetky tieto zoskupenia sú za užšie vzťahy s Ruskom. Formálne síce podporujú vstup do Európskej únie, ale pomalším tempom. Sú tiež kategoricky proti tomu, aby sa Ukrajina stala členom NATO. V tejto otázke požadujú vypísanie referenda. Strana "modrých" má veľkú podporu na priemyselnom a ruskojazyčnom východe Ukrajiny. Hlavnou baštou Janukovyča je predovšetkým Donecká oblasť. Chce, aby sa ruština stala druhým oficiálnym jazykom.

Oranžovo-modrá koalícia
Najmenej pravdepodobný variant predpokladá, že obaja nezmieriteľní Viktorovia, Juščenko a Janukovyč, spoja svoje sily a odstavia od moci Tymošenkovú. Na to sú však ich osobné spory príliš veľké a predvolebné programy odlišné. Ich predstavy o budúcom smerovaní Ukrajiny sú úplne rozdielne. Janukovyč podporuje ťažký priemysel, ťažbu a strojárstvo, Juščenko kladie dôraz na rozvoj znalostnej ekonomiky a prílev investícií zahraničných spoločností s vyššou pridanou hodnotou na Ukrajinu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:50