StoryEditor

Kanada otvorila dvere Čechom a Lotyšom

01.11.2007, 23:00

Česi sú opäť raz v niečom o krok pred nami. Od včerajšieho dňa môžu majitelia českých pasov cestovať do Kanady bez víz. A nie sú jediní. Okrem našich západných susedov zrušila Kanada vízovú povinnosť aj Lotyšom. Práve tieto dve krajiny podľa presvedčenia Kanady najlepšie spĺňajú kritériá na zrušenie víz. Napríklad počet ich zamietnutých žiadostí o víza sa posledné dva roky pohybuje pod stanovenou štvorpercentnou hranicou.
Slovákom vlani kanadské úrady zamietli deväť percent žiadostí o víza. Zostali sme bokom a na bezvízové cestovanie do krajiny javorového listu si ešte nejaký čas budeme musieť počkať. Nemuselo by to však trvať až tak dlho. "Ďalšie kolo rušenia víz sa očakáva niekedy v prvom polroku 2008. Už koncom tohto mesiaca príde na Slovensko kanadská hodnotiaca misia, ktorá bude skúmať našu pripravenosť na zrušenie víz," povedal pre HN slovenský veľvyslanec v Kanade Stanislav Opiela. Okrem Slovenska navštívi komisia aj Poľsko, Maďarsko a Litvu.

Ekonomika aj politika
Podobne ako Spojené štáty má aj Kanada množstvo kritérií, podľa ktorých si vyberá krajiny vhodné pre bezvízový režim. Počet zamietnutých žiadostí je pritom len jedným z nich. "V hre je celková sociálno-ekonomická situácia, kvalita cestovných dokumentov, bezpečnostné otázky či bilaterálne vzťahy," povedal pre HN politický riaditeľ českého ministerstva zahraničných vecí Martin Povejšil. Podľa neho je však zrušenie kanadských víz Čechom a Lotyšom dobrou správou aj pre Slovákov. "Svedčí to o tom, že Kanada na tejto otázke pracuje a pristupuje k nej vážne," dodal Povejšil.
Zrušenie víz pre Čechov je pozitívnym signálom aj podľa nášho veľvyslanca. "Doteraz sme mali pocit, že Kanada sa do toho veľmi nehrnie. Tlak Európskej komisie a jednotlivých členských krajín únie však zrejme splnil svoju úlohu. Pozitívne je aj to, že Kanada koná samostatne a nespolieha sa len na to, komu zrušia víza Američania. Ukázala, že je pripravená rozhodnúť sa inak ako oni," pripomenul Opiela.
Veľkú úlohu tu však môže zohrávať aj politika. Česi sa bezvízovému režimu s Kanadou tešili v 90. rokoch. Po hromadnom odchode českých Rómov do Kanady však Ottawa opäť zaviedla Prahe vízovú povinnosť. Česká diplomacia po vstupe krajiny do Európskej únie v máji 2004 vyvinula veľký tlak na Kanadu. Pohrozila dokonca jednostranným zavedením vízovej povinnosti pre kanadských občanov, hoci nováčikovia v únii museli v rámci jednotnej politiky zrušiť Kanaďanom víza. "My sme im vízovú povinnosť zrušili už dávno pred naším vstupom do únie, aj tak nám to však nepomohlo," tvrdí slovenský veľvyslanec.

Na Niagaru bez víz nechoďte
Ottawa už vlani zrušila vízovú povinnosť Estóncom. Bez víz cestujú za Atlantik aj Slovinci, a to nielen do Kanady, ale aj Spojených štátov. Hoci my máme s Kanadou oficiálne veľmi dobré vzťahy, víza v pase zatiaľ stále potrebujeme. "Závisí to aj od konkrétneho imigračného úradníka. Stali sa napríklad také prípady, že naši turisti mali americké víza a chceli sa ísť pozrieť na Niagarské vodopády. Prešli na kanadskú stranu, a keď od nich tamojší colníci pýtali kanadské víza, nemali ich v pase. Samozrejme, už boli vedení, že chceli nelegálne prekročiť hranicu. Potom sa to odzrkadlí aj v negatívnej štatistike Slovákov," dodal Opiela.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:40