StoryEditor

Kaczynski považuje masakru v Katyni za genocídu

18.09.2007, 00:00

Varšava, Katyň -- Poľský prezident Lech Kaczyński včera prvý raz od nástupu do funkcie navštívil Rusko. Práve v deň výročia vpádu Červenej armády do Poľska na začiatku druhej svetovej vojny pred 68 rokmi vzdal v Katyni hold niekoľkým tisícom poľských zajatcov, ktorých tam popravila vtedajšia tajná polícia.
"ZSSR už neexistuje, máme nové Rusko. Musíme žiť budúcnosťou a na minulosť pozerať s rozvahou aj s úctou k pravde," vyhlásil Kaczyński. Napriek tomu masaker zajatcov opäť označil za genocídu, čo Rusko odmieta uznať. Počas prvej oficiálnej návštevy od zvolenia za prezidenta na území Ruska však Kaczynski stretnutie so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom na programe nemal.
Za vraždu tisícov Poliakov, ktorú nariadil sovietsky vodca Josif Stalin, nebol nikdy žiadny zo strojcov ani vykonávateľov potrestaný. Masaker je stále zdrojom sporov medzi Poľskom a Ruskom.
Napäté vzťahy medzi Varšavou a Moskvou trvajú už od pádu komunizmu v roku 1989 a ani v posledných rokoch spory neutíchajú. Okrem histórie sa Poľsko s Ruskom sporí napríklad pre ruský zákaz dovozu poľského mäsa. Rusku sa vôbec nepáči ani americký zámer postaviť v Poľsku časť svojej protiraketovej obrany. Varšave zase nie je po vôli stavba rusko-nemeckého plynovodu na dne Baltského mora, ktorý tak minie poľské územie.
S poľskou delegáciu sa v Katyni stretol iba Putinov zástupca. Na pietne akcie na mieste masakry v minulosti neprišiel aj predchádzajúci prezident Boris Jeľcin. (čtk)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:15