Reuters
StoryEditor

Nemôže uniknúť pred účtami za zverstvá, ktoré napáchal, zhodol sa americký Senát na Putinovi

16.03.2022, 06:39
Autor:
(red)(red)ČTKČTK
Podľa agentúry Reuters išlo o vzácny prejav jednoty v hlboko rozdelenom Kongrese.

Je to vojnový zločinec. Tak v schválenej rezolúcii označil americký Senát ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyzýva Medzinárodný trestný súd v Haagu a ostatné štáty na vyšetrovanie ruskej armády kvôli prípadným vojnovým zločinom spáchaným počas ruskej invázie na Ukrajinu.

Podľa agentúry Reuters išlo o vzácny prejav jednoty v hlboko rozdelenom Kongrese.

"Všetci sme sa spojili"

„Všetci sme sa v tejto komore spojili, demokrati aj republikáni, aby sme povedali, že Vladimir Putin nemôže uniknúť skladaniu účtov za zverstvá spáchané na Ukrajincoch,“ vyhlásil líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer ešte pred hlasovaním.

Rezolúciu, ktorú predložil republikánsky senátor Lindsey Graham, schválili senátori z oboch strán.

Rusko nazýva svoju inváziu na Ukrajinu „zvláštnou vojenskou operáciou“, ktorej cieľom je demilitarizovať a „denacifikovať“ Ukrajinu.

​Putin tiež Ukrajinu označil za kolóniu USA s bábkovým režimom a krajinu bez tradície nezávislej štátnosti. Rusku sa zatiaľ nepodarilo ovládnuť žiadne z desiatich najväčších ukrajinských miest, ale v mnohých z nich ostreľuje civilné ciele.

Biden oznámi ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine

Americký prezident Joe Biden má v stredu oznámiť dodatočnú bezpečnostnú pomoc v objeme 800 miliónov dolárov Ukrajine, aby sa mohla brániť ruskej invázii.

Podľa tlačových agentúr to v utorok večer oznámil nemenovaný vysokopostavený činiteľ Bieleho domu.

Americký prezident má oznámenie urobiť po dnešnom príhovore ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred Kongresom Spojených štátov prostredníctvom videomostu. Ten je plánovaný na 14:00 SEČ a šéf Bieleho domu sa má k pomoci Ukrajine vyjadriť o 16:45 SEČ.

​Dohromady by tak mali USA Ukrajine počas uplynulého týždňa prisľúbiť pomoc vo výške jednej miliardy dolárov. Ukrajina však bude potrebovať pomoc aj na obnovu celej svojej ekonomiky.

Ukrajinský premiér Denis Šmyhal v utorok večer vyčíslil doterajšie priame škody spôsobené ruskou agresiou na 565 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:10